Een ribeye van een varken? Jazeker! Dit stuk komt uit de nek en is om precies te zijn een stuk ontbeend schouderkarbonade. Van een Iberico varken is dit een ervaring die een moslim in vertwijfeling zou brengen. Het Iberico ras komt uit de Mediterraanse regio en staat bekend om zijn heerlijke kruidige smaak en malse vlees. Net als de runderen uit deze omgeving hebben de varkens veel gezond intramusculair vet. Iberico wordt niet voor niets wel eens de Wagyu onder de varkens genoemd.
Gerda heeft altijd de twijfelachtige opvatting gehad dat er nog iets op tafel moet, in plaats van alleen maar vlees. Zo is ze dit keer druk bezig geweest met het uithollen van appels met een keukenmesje en theelepel. Even een klusje maar de zon scheen lekker en de kleine deed zich heerlijk tegoed aan de eetbare restjes.
De appels zijn vervolgens met een vulling van hazelnoot, walnoot, pecannoot, crème fraîche, ontbijtspek, zout, peper en pesto in aluminium folie gewikkeld.
Een hoopje kolen en de GBS seargrill moeten het vandaag gaan opknappen. Zonder seargrill gaat het overigens ook prima maar we hebben hem niet voor niets.
De ingepakte appels leg ik tegen de kolen aan. Ik hoor heel snel dat er sappen ontsnappen maar deze blijven in de folie achter. Om ze niet te laten verbranden draai ik ze regelmatig even.
Uit de verpakking Iberico ribeye van Beef & Steak komen niet 1, maar 2 stukken. Het zijn geen dunne stukken, een cm of 2,5, dus ik schat in dat het net goed moet komen op directe hitte. Lang zullen ze niet nodig hebben dus geef ik de appels even de tijd. Met een temperatuur sensor erin gaan ze op de seargrill en rond de 45 graden kerntemperatuur draai ik ze om. Ik laat ze doorgaren tot 63 graden en daarna gaan ze op een bord. Ze zullen ongeveer tot 65 graden doorgaren terwijl ik de appels er af haal. Deze zijn inmiddels ook lekker zacht.
Haxe is net een overmaatse drumstick. Deze bovenkant van een varkenspoot is stoer om te…
Makkelijk voorbereid, een complexe uitstraling, een smaak waar je gasten blij van worden en veel…
Met de populariteit van picanha stijgt ook de prijs. Tri-tip heeft een vergelijkbare structuur en…
De brandstof is een belangrijke basis voor een goede BBQ sessie. Ik ben aan wat…
Een variant op de Amerikaanse kapsalon. Loaded fries met pulled pork, BBQ saus, kaas, jalapeño…
Een topcombinatie die zeker vaker terug gaat komen. Voor ieder wat wils wanneer we pulled…