Kort geleden hebben we een paar keer dry-aged vlees geprobeerd en dat is prima bevallen. Door het agen van vlees geef je het de kans om te rijpen. Dat zorgt voor een bijzondere ontwikkeling van de smaak zoals je hier kunt lezen.
Bij een recent bezoek aan Beef & Steak kon ik het niet laten om twee lekkere dry-aged runder burgers te laten liggen. Lekker grof van structuur en 155 gram per stuk. Zo’n mooie hamburger verdient een mooi podium dus hebben Gerda en ik nagedacht over eens een andere samenstelling. Het boodschappenlijstje kwam op een Elstar appel, rode ui, wortel en broodjes.
Omdat alles wat we klaarmaken relatief dun is gaan we de ingrediënten op directe hitte bereiden. Dat betekent de brikettenstarter vol met houtskool en al snel kan ik aan de slag. Ik wil voorkomen dat ik moet haasten zodra de burgers klaar zijn dus gaan de appel en ui als eerste op het rooster. Wanneer beide zijden van alle stukken lekker van de hitte hebben kunnen genieten maken ze plaats voor twee burgers. Ik hou de plakken wel in de buurt zodat ze niet afkoelen.
Hou onze site in de gaten want binnenkort maken we pig wings, of oerhammetjes. Deze heb ik net gekocht en in de winkel trof ik Noskos. Hij is verkozen tot beste BBQ blogger van NL, kort geleden is zijn eerste boek uitgegeven en naast diverse andere on en offline BBQ activiteiten is hij lid van BBQ team The Seaside Smokers.
Tijdens deze ontmoeting adviseerde hij mij met klem om een pot mee te nemen van The Seaside Smokers Original Barbecue Sauce, want oerhammetjes gaan echt niet zonder deze saus. Hoewel WC-eend natuurlijk WC-eend adviseert is zijn CV er niet een om tegen te spreken dus kon ik een uur later thuis uitleggen waarom ik alweer een BBQ saus gekocht heb.
En niet voor niets, de oerhammetjes liggen nog in de vriezer maar ik ben al bijna toe aan een nieuwe pot. Het is geen stevige saus dus je moet hem wel smeren. En dat gaat heel goed de laatste dagen op onder andere burgers, ham, spiezen en worst.
Als de hamburgers klaar zijn schuif ik ze naar de zijkant om nog even kort de broodjes te roosteren. Ondertussen snijdt Gerda de plakjes appel en ui in kleine partjes. Vervolgens gaat op het onderste broodje een beetje knoflooksaus met daarop de burger. Op de hamburger komen de partjes te liggen vergezeld door de rauwe, knapperige wortel en de andere helft van het broodje.
Een mooie combinatie van knapperig, fris, en een heerlijk sappige dry-aged burger. Deze durf ik met trots nog eens op tafel te zetten.
Haxe is net een overmaatse drumstick. Deze bovenkant van een varkenspoot is stoer om te…
Makkelijk voorbereid, een complexe uitstraling, een smaak waar je gasten blij van worden en veel…
Met de populariteit van picanha stijgt ook de prijs. Tri-tip heeft een vergelijkbare structuur en…
De brandstof is een belangrijke basis voor een goede BBQ sessie. Ik ben aan wat…
Een variant op de Amerikaanse kapsalon. Loaded fries met pulled pork, BBQ saus, kaas, jalapeño…
Een topcombinatie die zeker vaker terug gaat komen. Voor ieder wat wils wanneer we pulled…