Categorieen BBQ blog

Konijn en wilde haas met bacon en cognac

Konijn en wilde haas

Aan het eind van een dag klussen snel de super in om nog even wat lekker vlees te scoren. Dan heb je maar één ding voor ogen, zo snel mogelijk, zo lekker mogelijk eten. En toen lagen daar de konijnenbouten.

Thuisgekomen nog eens goed in het vlees verdiept en toen bleek dat konijn nét even wat langer nodig heeft omdat het anders droog wordt. Gelukkig hadden we nog veel meer meegenomen dus konden de bouten in de vriezer.

Nu een week later gaan we ze dan toch bereiden. Omdat de bouten alleen niet genoeg zijn voor het gezelschap heb ik ze aangevuld met wilde hazenbouten. Een interessante combinatie.

Hazenpeper met bacon en cognac

Dat is de titel van een recept op de site van Beef & Steak. Klinkt goed dus we nemen een hele tas met ingrediënten mee naar de vrienden waar alles gaat plaatsvinden.

De konijnenbouten en de wilde hazenbouten worden ontdaan van botten, gaan in stukken en smeren we in met peper, zout en bloem. We braden bacon aan in onze nieuwe Dutch Oven en doen daar ui bij. De pan gaat weer leeg zodat de konijn en de haas er in kunnen.

Even later gaat de cognac er in en die laten we even slinken. Vervolgens gaan de bouillon, wijn, citroen, tijm, rozemarijn, piment bessen, jeneverbessen, kruidnagels, laurierblad en de zout en peper er achteraan. De bloem gebruiken we later om de saus in te dikken.

Na iets meer dan een uur filteren we alles uit de saus om deze met de bloem te kunnen mengen. Als de saus is ingedikt kan hij over de stukken haas en konijn worden gegoten.

Sexy is anders, maar het smaakt prima

Ik heb in het verleden gerechten gemaakt met een meer sexy uitstraling. Gelukkig hoeft dat niet altijd wat te zeggen.

We hebben er gebakken aardappeltjes met knoflook en Provençaalse kruiden bij en een eiersalade. Omdat het konijn tam is heeft het meer vet en is het malser. Daarentegen heeft tam vlees minder smaak dan een stuk wild vlees. Het leuke is dat het konijn de smaak van de wilde haas heeft overgenomen waardoor je een interessante en vooral lekkere combinatie krijgt.

En dat is maar goed ook want we hebben voor op korte termijn een wilde hazenrug liggen. Ik ben benieuwd!

Konijn en wilde haas met bacon en cognac
Mark

Share
Published by
Mark

Recent Posts

Even terug naar de oertijd met een Haxe

Haxe is net een overmaatse drumstick. Deze bovenkant van een varkenspoot is stoer om te…

6 jaar ago

Vlechtbrood als bijgerecht

Makkelijk voorbereid, een complexe uitstraling, een smaak waar je gasten blij van worden en veel…

6 jaar ago

Tri-tip, de nieuwe picanha?

Met de populariteit van picanha stijgt ook de prijs. Tri-tip heeft een vergelijkbare structuur en…

6 jaar ago

Hot devil briketten testen met ribben

De brandstof is een belangrijke basis voor een goede BBQ sessie. Ik ben aan wat…

6 jaar ago

Loaded fries, een Amerikaanse kapsalon

Een variant op de Amerikaanse kapsalon. Loaded fries met pulled pork, BBQ saus, kaas, jalapeño…

6 jaar ago

Pulled pork pizza

Een topcombinatie die zeker vaker terug gaat komen. Voor ieder wat wils wanneer we pulled…

6 jaar ago