Het mooiste stuk van het mooiste varken. Iberico ribeye

Iberico ribeye

Een ribeye van een varken? Jazeker! Dit stuk komt uit de nek en is om precies te zijn een stuk ontbeend schouderkarbonade. Van een Iberico varken is dit een ervaring die een moslim in vertwijfeling zou brengen. Het Iberico ras komt uit de Mediterraanse regio en staat bekend om zijn heerlijke kruidige smaak en malse vlees. Net als de runderen uit deze omgeving hebben de varkens veel gezond intramusculair vet. Iberico wordt niet voor niets wel eens de Wagyu onder de varkens genoemd.

Iberico ribeyeZoals wij doorgaans doen met het bereiden van zo’n mooi stuk, geven we ook nu de Iberico ribeye de kans zich te bewijzen met alleen een beetje peper en zout. Een uur voor de bereiding haal ik ze uit de koelkast om op temperatuur te komen en te kruiden.

Appels met notenvulling

Gerda heeft altijd de twijfelachtige opvatting gehad dat er nog iets op tafel moet, in plaats van alleen maar vlees. Zo is ze dit keer druk bezig geweest met het uithollen van appels met een keukenmesje en theelepel. Even een klusje maar de zon scheen lekker en de kleine deed zich heerlijk tegoed aan de eetbare restjes.

De appels zijn vervolgens met een vulling van hazelnoot, walnoot, pecannoot, crème fraîche, ontbijtspek, zout, peper en pesto in aluminium folie gewikkeld.

Grillen en poffen

Een hoopje kolen en de GBS seargrill moeten het vandaag gaan opknappen. Zonder seargrill gaat het overigens ook prima maar we hebben hem niet voor niets.

De ingepakte appels leg ik tegen de kolen aan. Ik hoor heel snel dat er sappen ontsnappen maar deze blijven in de folie achter. Om ze niet te laten verbranden draai ik ze regelmatig even.

Uit de verpakking Iberico ribeye van Beef & Steak komen niet 1, maar 2 stukken. Het zijn geen dunne stukken, een cm of 2,5, dus ik schat in dat het net goed moet komen op directe hitte. Lang zullen ze niet nodig hebben dus geef ik de appels even de tijd. Met een temperatuur sensor erin gaan ze op de seargrill en rond de 45 graden kerntemperatuur draai ik ze om. Ik laat ze doorgaren tot 63 graden en daarna gaan ze op een bord. Ze zullen ongeveer tot 65 graden doorgaren terwijl ik de appels er af haal. Deze zijn inmiddels ook lekker zacht.

Iberico ribeyeHet blijkt een lekkere combinatie. De appels blijken aan de onderkant wat gescheurd dus zet ik die op een apart bord zodat het vlees niet in de appelsap ligt. De vulling is lekker maar de volgende keer maken we de noten wat kleiner zodat het meer in balans is. Ons varkentje stelt niet teleur. Heerlijk van smaak en mooi sappig. De stukjes vet die er tussen zitten geven echt een extra dimensie aan het geheel. Als je nog eens twijfelt over het menu? Iberico ribeye!

Het mooiste stuk van het mooiste varken. Iberico ribeye
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.