Vlechtbrood als bijgerecht

Vlechtbrood bij de BBQ

Omdat vrienden zo fantastisch hebben geholpen met de verbouwing van ons huis, hebben we een bouwBBQ georganiseerd. Naast al het andere lekkers wilden we ook graag wat in de pizzaoven klaar maken. Pizza’s hadden we al een keer eerder gedaan dus viel de keuze dit keer op vlechtbrood. Vanwege de verschillende wensen van onze gasten moest er een vlees en een vegetarische variant komen.

De vulling voor de vlees versie bestond uit:

  • Passata met basilicum
  • Ham
  • Oregano

En de vegetarische versie bestond uit:

  • Een saus van: Passata, verse basilicum en gekookt pompoen
  • In de oven geroosterde pompoen (heel dun gesneden)
  • Honing
  • Tijm
  • Pijnboompitten

Deze ingrediƫnten hebben we vooraf getest dus we weten zeker dat ze gaan smaken maar er zijn natuurlijk talloze variaties mogelijk.

Snel een leuk resultaat

Voor beide versie’s heb ik hetzelfde pizzadeeg en dezelfde kaas gebruikt. De kaas bestond uit een mix van geraspte mozzarella (2/3) en geraspte oude kaas (1/3). Het pizzadeeg heb ik dit keer niet zelf gemaakt maar gekocht. Gewoon zo’n rol vers pizzadeeg uit het koelvak van de supermarkt. Met de hoeveelheid broden en andere dingen die moesten worden voorbereid was dat wel zo makkelijk, zeker omdat deze al perfect rechthoekig zijn.

Het pizzadeeg rol je uit op een met bloem bestrooid oppervlak. Vervolgens bouw je de vulling op in de volgorde zoals ik hierboven heb opgeschreven. Daarna bedek je alles met een laagje kaas. De vulling leg je op een strook in het midden. Ongeveer op een derde van het deeg. De zijkanten, die dus nog leeg zijn, snij je in dunne strookjes van ongeveer een halve cm. De stroken in het begin laat je breder (zo’n 2cm), die vormen straks de zijkanten van je vlechtbrood.

Vlechtbrood vlechten

Je begint nu met de twee zijkanten. Die vouw je omhoog en de flappen gaan kruislings over je brood heen. Daarna begin je te vlechten. Eerst een strookje van links en dan een strookje van rechts. En zo vlecht je het hele brood in. Na de eerste paar strookjes gebruik je er nog even twee om terug te vlechten zodat je zijkant goed sluit. Aan de andere kant kom je vanzelf uit en hou je vaak nog een beetje over. Maak er wat moois van, als de bovenkant maar dicht is dan ziet het er al snel uit als een heerlijk vlechtbrood.

In de pizza oven

De broden heb ik op een grote plank gelegd. Deze plank was ingepakt met alufolie. Daarop heb ik een laag bloem gestrooid. Hierdoor lagen de broden in een bloembedje. Zo wist ik zeker dat ze die avond niet vastgeplakt zouden liggen op de plank. ‘s-Avonds kon Mark ze er makkelijk vanaf scheppen en in de pizzaoven leggen. Hier hadden ze een paar minuten nodig tot de bovenkant er mooi knapperig bruin uit zag en voelde.

Let er op dat de temperatuur niet te hoog is. Vlechtbrood heeft meer tijd nodig dan een pizza. Eerlijk is eerlijk, tijdens de BBQ hadden we niet genoeg tijd om een foto te maken. Toen we ze nog eens maakten voor de foto was de temperatuur echt te hoog (300+) waardoor de buitenkant te hard ging ten opzichte van de binnenkant. Een mooi leerpuntje.

Als je geen pizza oven hebt werkt dit ook in de oven. Toen ze er weer uit kwamen heb ik ze in repen gesneden en rond gedeeld. Beide versie’s van het vlechtbrood vonden gretig aftrek en we kregen veel enthousiaste reacties. Een succes dus!

Vlechtbrood

Vlechtbrood als bijgerecht
Tags:             

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.