Loaded fries, een Amerikaanse kapsalon

Vettige verleiding

Na een avondje lekker doorzakken vraagt je lichaam de volgende dag maar om één ding, vettigheid! Iedereen heeft daar zo zijn vaste selectie aan ‘oplossingen’ voor. Gemakshalve ga ik er even van uit dat wij niet de enige zijn waarbij een kapsalon een behoorlijke notatie geniet in die lijst.

Laten we eerlijk zijn, we weten allemaal dat we hem beter kunnen laten staan. Maar als je je dan toch al lamlendig voelt is dat een mooi excuus om je voor één keer toch over te geven aan zo’n heerlijk foute vettige hap van zompige slappe patat, te lang in de vitrine geparkeerde sla, gegrild vlees waarvan we maar moeten geloven dat het kip (of kalf) is, en dat alles verstopt onder een dikke laag kaas, knoflooksaus en sambal.

Loaded fries, bigger is better

Ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat een kapsalon een Hollandse twist is op een overgewaaide lekkernij uit Turkije. Inmiddels heb ik echter ontdekt dat de Amerikanen iets vergelijkbaars kennen. Loaded fries zijn hot in het land waar alles groter en beter moet zijn. En zo te zien wordt dit daar al enige tijd gemaakt, er zijn talloze variaties. De ene ziet er wat ongezond uit, de ander wel heeeel ongezond maar zijn zelfs uitvoeringen die de aandacht van het aantal calorieën aardig weten af te leiden.

Het Urban dictionairy zegt ‘Potato fries (or chips) that are accompanied by a cheese-based, optionally with a variety of fatty meat pieces.‘ Binnenkort krijgen we een grote groep mensen over de vloer en we zochten nog iets voor erbij. Met zo’n omschrijving moeten we daar wel een succes van kunnen maken.

En met talloze opties begint ook het lastige proces van kiezen. Uiteindelijk vinden we in het nieuwe boek van Jord Althuizen, Smokey Goodness 3 Bigger Better BBQ, een uitvoering die de essentie van loaded fries mooi benadrukt met ingrediënten waar wij van houden. In de Amerikaanse varianten zie ik veel kip en bacon voorbij komen maar Jord geeft de voorkeur aan pulled pork, en terecht. We gaan dus voor loaded fries met pulled pork, BBQ saus, kaas, jalapeño en bier.

Pulled pork

Nou hebben wij laatst pulled pork gemaakt en daar ben je best wel even mee bezig. Afhankelijk van het gewicht van het stuk vlees zijn BBQ tijden van 8 tot 20 uur niet ongehoord. En om zo lang bezig te zijn voor een paar honderd gram vlees wat door een kapsalon heen gaat is misschien wat veel gevraagd.

Gelukkig hebben wij de vorige keer het advies van één van onze voorbeelden opgevolgd. Meathead adviseert om voor broodjes pulled pork per persoon 500 gram vlees te maken waardoor je zeker genoeg hebt en zelfs over houdt. Porties laten zich namelijk heerlijk invriezen. En anders kun je natuurlijk ook kant en klare pulled pork kopen al is onze ervaring dat die nog wel in kwaliteit kan wisselen. Je merkt snel dat hij wat droger is of minder rooksmaak heeft, aan de andere kant zijn onze stukken natuurlijk ook niet altijd feilloos…

Vries het vlees bij voorkeur vacuüm verpakt in. Niet iedereen heeft een vacuümeer machine staan maar gelukkig is er een trucje waarmee je toch een heel eind komt. Pak een zip-lock zak en spreid het vlees hierin uit. Je wil zo veel mogelijk oppervlakte zodat er geen luchtgaten overblijven. Laat vervolgens het zakje onder water zakken tot net onder de sluiting en doe hem vervolgens dicht. Het water heeft de lucht er voor een groot deel uitgedrukt en dat werkt ook prima.

Op deze manier is het ontdooien ook sneller voor elkaar. Leg de zak enige tijd in koud water tot de inhoud ontdooid is en dan kun je de kern verwarmen door dit te herhalen in warm water.  Uiteindelijk kun je het laatste beetje hitte toevoegen op de BBQ maar zo voorkom je dat het droog wordt.

BBQ Kaassaus

Het recept van Jord bestaat uit:

 • 2 eetlepels boter
 • 3 eetlepels bloem
 • 125 milliliter Hertog Jan
 • 200 milliliter melk
 • 1 eetlepel dijonmosterd
 • 50 gram geraspte gruyère, geraspte gerookte mozzarella & gerookte cheddar (150 gr totaal dus)
 • Versgemalen zwarte peper

We maken een roux van de boter en de bloem. Zodra deze een bal vormt gaat de mosterd, melk en bier erbij. Als het een gladde saus is worden de kazen er doorheen gesmolten en brengen we het op smaak meet de zwarte peper. Omdat we laat zijn begonnen hebben we de mozzarella en cheddar niet gerookt.

De lading

Het recept schrijft verder voor:

 • 1 kilogram frites
 • 400 gram homemade Pulled Pork
 • 1 jalapeñopeper, in dunne ringen gesneden
 • 1 eetlepel ingemaakte rode peper
 • 3 lente-uien, in dunne ringen gesneden
 • 3 eetlepels Blues Hog BBQ saus

Wij kiezen voor oven frites en maken die lekker knapperig in de hoop te voorkomen dat ze zompig worden onder alle saus. Er zit 900 gram in de zak maar gelukkig kunnen we dat compenseren met 100 gram extra pulled pork.

De patat mengen we met het vlees in een grote schaal. Hier gaat de saus overheen en dan mag het geheel even warmen in de BBQ. Wij hebben de pulled pork al verwarmd op de BBQ vóór het mengen zodat we de patat niet te lang bloot stellen aan de saus.

Om het af te maken gaan de pepers, BBQ saus en lente ui over de schaal heen en kunnen we lekker loaded fries gaan eten.

Een flink geheel

Voor met z’n tweeën is het een vrij behoorlijke schaal. Sterker nog, als je deze schaal samen soldaat weet te maken zou ik me eens achter de oren krabben. Volgens mij kun je dit prima met 3, misschien zelfs 4 man eten. Laat staan als je het als side dish bedoelt zoals wij van plan zijn.

Ik ben blij dat we minder patat en meer vlees hebben toegevoegd want zelfs nu vind ik de verhouding patat nog wat aan de ruime kant ten opzichte van de rest. Maar ze zijn wel knapperig! Elke hap overtuigt me ervan dat het niet goed is wat we aan het doen zijn, maar wat maakt het uit want het smaakt zo lekker… Als er meer recepten in Smokey Goodness 3 staan die deze ervaring bieden dan worden wij daar wel heel gelukkig van. Goed verhaal Jord!

Loaded fries biedt met alle mogelijke variaties genoeg ruimte om nog eens wat te proberen dus ga er maar van uit dat we hier nog vaker over gaan schrijven. Binnenkort in ieder geval de eerste want we moeten ook een vegetarische variant op tafel zetten.

Loaded fries

Loaded fries, een Amerikaanse kapsalon
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.