De kop van de ossenhaas, chateaubriand

Ossenhaas deel 2

Ossenhaas gesnedenEerder deze week hebben we, op verzoek, biefstuk van de haas gemaakt. Helaas waren de tournedos, wat een andere benaming voor het zelfde stuk vlees is, op. We zagen ons dus genoodzaakt om dan maar een hele ossenhaas te kopen. Vandaag eten we de kop van de ossenhaas. Dit stuk wordt ook wel chateaubriand genoemd.

Ongeveer 450 gram voor twee personen. Volgens de nieuwe richtlijnen wat te veel maar die hebben we voor het gemak maar even genegeerd.

Simpel, gezellig

Ja, ook wij hebben wel eens geen zin om er een hele spannende exercitie van te maken dus nemen we alle noodzakelijkheden mee de tuin in en zetten we een film op voor de kleine. Onder noodzakelijkheden vallen het vlees, de kerntemperatuurmeter, knoflookboter, stokbrood, bier, borrel en wijn.

Tijdens de bereiding drinken we namelijk graag bier vergezeld van een borrel en tijdens het eten pakken we vaak een lekkere wijn. Zo ook vandaag, lekker gezellig en simpel. De zon schijnt dus het is goed toeven in de tuin.

De chateaubriand

Chateaubriand op roosterDit deel van de ossenhaas is het dikste maar bestaat uit twee delen. Om die reden steek ik er dan ook twee sensoren in. Tijdens de indirecte bereiding merk ik dat de temperatuur aan de ene kant wat sneller stijgt ten opzichte van de andere kant. Om ze toch gelijkmatig goed te krijgen draai ik het langzame stuk richting de hittebron.

De chateaubriand wordt vaak iets meer rosé opgediend dus richt ik mij op een kerntemperatuur van 52 graden. Bij 44 graden leg ik hem op directe hitte waar ik de GBS Sear Grate al heb liggen. Dit accessoire van de Weber BBQ Gourmet Systeem lijn is een gietijzeren rooster wat zorgt voor een mooie ruit op je vlees. Deze ruit zorgt ook voor een stukje extra smaak. Bij 51 graden haal ik het vlees er af en leg ik het op een bord. Het  gaart nog iets door. Ik gebruik geen folie dus ik verwacht niet dat het veel verder gaart en daarom verwijder ik de sensoren alvast.

Chateaubriand klaarNa het aanbrengen van peper en zout snij ik het stuk aan en hij ziet er lekker uit. Ik snij repen en daar laten we het bij. Sfeer is, hoe gek het misschien ook klinkt, in mijn beleving een belangrijke invloed op de smaak. Zo kun je iets wat je vaker eet ineens anders ervaren. In dat kader gaat de wijn in het glas en de chateaubriand eten we lekker uit het handje van 1 bord. Stukjes stokbrood scheuren we los en ‘dopen’ we in de boter. Het geheel zorgt voor een wat andere ervaring dan normaal maar maakt voor ons het plaatje compleet.

De kop van de ossenhaas, chateaubriand
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.