Hot devil briketten testen met ribben

HOT Devil

Voor elke BBQ sessie, maar met name de lange sessies, is goede brandstof van belang. Goed kan in sommige gevallen betekenen dat je brandstof hitte geeft, en in andere gevallen juist lang brandt op lagere temperatuur. De juiste brandstof hangt ook af van het soort BBQ en zo nog wel meer. Je kunt dus niet één ultieme brandstof benoemen.

Wanneer ik een lange BBQ sessie doe op de Weber MasterTouch wil ik een brandstof die:

 • Harde eisen
  • Niet stinken
  • Zo min mogelijk as produceren, dit smoort de hitte namelijk
  • Lang branden
  • Een zo constant mogelijke temperatuur leveren
 • Als het even kan
  • Een beetje compact op te bergen is
  • Leuk geprijsd is
  • Makkelijk te verkrijgen is
  • Lekker ontbrandt

Één van de beheerders van het BBQ genootschap heeft een brikettentest gedaan en zoals ik die lees komt de HOT devil staaf daar als één van de beste uit. Er zou weinig as vanaf komen en hij brandt erg lang maar heeft wel een relatief lage temperatuur.

Deze briketten komen uit België en zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar. Gelukkig kun je dozen bestellen en zelfs met de transportkosten erbij zijn de prijzen absoluut niet gek. Hoe meer je bestelt hoe goedkoper ze worden. Ik bestel 5 dozen van 10Kg voor 89 euro inclusief verzendkosten en deze worden netjes snel geleverd.

De staven zijn rechthoekig met een gat in het midden. Hierdoor zijn ze lekker compact op te bergen. Ze zijn vervaardigd van geperste kokosschalen. Kokosbriketten hebben als voordeel dat ze langer branden, niet stinken en weinig as produceren. Klinkt goed!

Testopstelling

Zomaar kolen branden is leuk, maar als ze dan toch branden kunnen we beter iets op het rooster hebben. We nodigen vrienden uit en halen een doos spare-ribs die de avond ervoor van hun vlies worden ontdaan. Ze worden ingesmeerd met Noskos Basic rub en Memphis dust en gaan ingepakt in de koelkast.

Bij Ikea wordt een pannendeksel rek verkocht (Variera) wat ideaal is om de ribben op hun zijkant in de BBQ te zetten. Je kunt er zo een stuk meer kwijt. Het nadeel is wel dat als je ze te dicht op elkaar zet er niet genoeg warme lucht tussen kan. Daarom spelen we op safe en gebruiken we twee MasterTouches voor 6 flinke ribben.

In beide BBQ’s gaan evenveel briketten (ongeveer een halve kg) en een blokje hout. Wat opvalt is dat de HOT devil staaf wel even tijd nodig heeft om te ontbranden. Wij gebruiken van die bruine aanmaakblokken (niet die chemische witte) en daar zijn normaal 3 á 4 genoeg van. Nu gebruik ik er 6. De ribben gaan er ongeveer 6 uur op door middel van de 3-2-1 methode.

De test

Stom genoeg heb ik de luchtinlaat van één van de BBQ’s niet goed gezet en daardoor is die temperatuur enige tijd wat hoger geweest. Na het bijstellen gedraagt hij zich echter exact als de ander. Drie uur nadat de ribben er op gegaan zijn pak ik ze in aluminium folie in met wat appelsap erbij zodat ze lekker mals kunnen worden. Door het verwijderen van de deksel daalt de temperatuur even maar na het terugplaatsen herstelt hij zich mooi.

Zonder enige moeite blijft de temperatuur in de buurt van de 107 graden tot een uur of 4 na de start. Dan lijkt de temperatuur iets weg te zakken en dat komt doordat de HOT devil staven bijgevuld moeten worden. Door de langzame ontbranding moet je hiermee wel op tijd zijn!

Aangezien de temperatuur iets lager is geweest laat ik de ribben iets langer ingepakt op het rooster liggen. Na 2 uur en 15 minuten ingepakt te hebben gelegen mogen ze uit hun verpakking en kunnen ze terug voor nog een uur. Een half uur voor het eind voorzie ik de ribben die met Memphis dust zijn ingesmeerd van een laag Blues Hog Original BBQ Sauce. De ribben met Noskos basic rub smeer ik in met Seaside Smokers BBQ Sauce.

Nog eens kopen?

Uiteindelijk liggen er twee mooie stapels ribben op tafel waar we heerlijk van hebben gegeten. Één van de twee is iets steviger dan de ander. Dat is de stapel die van de BBQ komt die in het begin te hoog heeft gestaan en iets minder lang in de appelsap heeft gelegen.

Maar daar kunnen de HOT devil staven natuurlijk niks aan doen. Die hebben netjes gedaan wat ze beloofd hebben. Ze stinken niet, de hoeveelheid as valt me erg mee, de temperatuur is constant, ze zijn compact op te bergen en zijn leuk geprijsd. De beschikbaarheid is wat minder maar door de gunstige prijs kun je ze prima laten bezorgen en door het compacte formaat kun je ook nog eens meer bestellen waardoor ze per stuk goedkoper worden.

Nu zijn we wat zuinig geweest met de hoeveelheid staven en daardoor hebben we eerder moeten bijvullen. Wanneer je meer gebruikt zul je prima een lange sessie kunnen doen zonder bijvullen.

Al met al ben ik zeer tevreden over deze aankoop. Voor grillen geef ik er niet de voorkeur aan door de lage temperatuur maar voor lange sessies gebruik ik voortaan HOT devil staven.

Hot devil ribben

Hot devil briketten testen met ribben
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.