Een kip met blikvulling, beercan chicken (bierblik kip)

Bierblik kip

Een jaar of 12 geleden woonde ik nog in een flat en kreeg ik van iemand een soort kogel BBQ met een gratis recept erbij. Men neme enkele kippenbouten. Dep het vel droog, smeer ze in met peper en zout. Zorg voor indirecte hitte met brokken hout erop. Vul het hout aan zodra je de contouren van het balkon weer kunt waarnemen en hou dit zo’n anderhalf uur vol. Het resultaat was het meest sappige stukje kip wat ik ooit heb gegeten. Een heerlijk knapperig huidje en een waanzinnige smaak.

Ik had in het verleden al eens wat worstjes en burgers laten aanbranden op een klap BBQ maar de hierboven beschreven ervaring heeft er voor gezorgd dat ik serieuzer over BBQ ben gaan nadenken. Na nog een herhaling werd het tijd voor een nieuwe stap voorwaards, een bierblik kip. Een succes waar ik sindsdien van tijd tot tijd op terugval.

Gildehoen

Zoals de laatste tijd wel vaker het geval is ben ik maar weer eens naar Beef en Steak gereden. Bestellen kan ook maar dit soort bestellingen vind ik leuk om zelf af te halen. Een mooie Gildehoen van zo’n 1300 gram lag ingepakt in een doos klaar om te mee terug te rijden. Thuis gekomen heb ik hem in koud water gelegd om te ontdooien en een emmer water neergezet met een paar brokken beukenhout erin. Tegen het eind van de middag voelde de Gildehoen klaar voor bereiding. Een korte blik via de achteringang leerde mij dat er nog wel wat ijs in het beest zat dus dat heb ik voorzichtig stuk gemaakt en de verwijderd.

Een belangrijke voorbereiding is het blik bier. De Gildehoen zit straks lekker op dit blik te wachten tot hij gaar is. Het bier verdampt door de hitte en voorziet het gevogelte van extra sappigheid. Om het bier wat de ruimte te geven zodat het niet direct overstroomt moet je ongeveer een derde van het blik leeg drinken. Op dit punt is het verstandig om minimaal 2 blikken klaar te hebben staan. Je drinkt snel te veel. Je kunt experimenteren met verschillende soorten bier en je hoort zelfs wel eens cola maar als er al verschil is dat is dit zo minimaal dat je je kunt afvragen of het zin heeft, afgezien van het deel waar je een derde van het blik leeg moet drinken. En wees eerlijk, een colablik kip klinkt toch niet? Als je vaak een bierblik kip maakt kun je ervoor kiezen een speciaal accessoire aan te schaffen zoals de Weber GBS Gevogeltestomer. Je kip staat dan wat steviger en je bent niet afhankelijk van de verpakking van de drank.

Kip in de rubDe zonnebank

Hoewel de combinatie bierkip op zich al prima klinkt zijn de ingrediënten hiermee nog niet compleet. Je kunt kiezen voor zout en peper of een lekkere droge kruidenrub. Ik heb voor het laatste gekozen, en wel de Cheecky Chicken van de lijn van Jord Althuizen. Met zijn bedrijf Smokey Goodness doet hij catering en zet hij onder andere rubs op de markt. Overigens is net ook zijn nieuwe boek Smokey Goodness 2 uit, een aanrader! De kip heb ik van binnen en buiten ingesmeerd met de rub. Hierna heb ik het blik daar geschoven waar ik hem zelf liever niet zou hebben. Nu kunnen de kruiden lekker intrekken terwijl ik de BBQ aansteek.

Kip in afwachtingIk heb wat briketten die ik graag op wilde maken gecombineerd met briketten die lang branden. Voor dit gerecht heb je namelijk als snel 2 tot 3 uur hitte nodig. Toen alles mooi gloeide heb ik twee flinke brokken hout uit de emmer gepakt en deze, met enkele ‘verse’ briketten, op het vuur gelegd. De bierblik kip ik heb indirect op het rooster gezet. Let hierbij op dat je het blik goed neerzet, het is zonde als de boel omvalt en je bier verspilt. Het is een bijzonder gezicht, zo’n kip die op het blik zit en wacht tot hij lekker gebruind is door de hitte. Hou even rekening met je gasten, niet iedereen kan het beeld van deze zonnebank waarderen.

Roze kippenvlees?

Na ruim een uur heb ik nog wat stukken hout op het vuur gelegd voor wat meer rookontwikkeling en een paar briketten erbij gelegd. Even daarna heb ik de kip omgedraaid zodat zijn rug ook gelijkmatig mee kon garen.

Normaal gesproken adviseer ik nu met een kerntemperatuurmeter te beoordelen of je veilig kunt gaan genieten, met name met kippenvlees. Dat is altijd verstandig maar na 2,5 uur op meer dan 100 graden had ik niet meer het idee nog gevaar te lopen. Ik heb de bierblik kip er af gehaald en van het blik geschoven. Let op, dit blik is erg heet! Ook een aardige tip is even op te letten hoe je de kip neerlegt als je hem gaat presenteren. Daar waar het blik heeft gezeten is niet het meest sexy aangezicht.

Bij het aansnijden bleek de huid lekker knapperig en het vlees super mals en sappig. Er kwamen mooie roze stukjes vlees onder vandaan. Schrik hier niet van, dit wordt veroorzaakt door de rook. Als de kip binnen goed is maar aan de randen roze heb je een kip zoals je hem nooit meer anders zult willen!

Sappige bierblik kip

Een kip met blikvulling, beercan chicken (bierblik kip)
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.