Laat die BBQ maar buiten staan, ook in de winter.

Winter BBQ

Ken je dat nare gevoel als je net het weerbericht hebt bekeken en beseft dat je je BBQ nu echt voor het laatst gebruikt hebt dit seizoen? Wij zijn daar gelukkig van af!

In het verleden hoorde je wel eens iemand praten over een winter BBQ. Maar wie krijgt zijn vrouw en kinderen nou mee om gezellig buiten rond de BBQ te gaan zitten rond het vriespunt? Elk pro argument wordt linea recta van tafel geveegd met minimaal één, maar doorgaans een veelvoud, aan tegenargumenten.

Een lekker warme trui? > Koude nek!

Lekker warme trui met een kraag? > Koude voeten en koude oren!

Een warme muts? > Zeg, ik ga niet helemaal ingepakt in de tuin zitten vernikkelen!

Gezellig rond een kampvuurtje zitten? > Een koude rug en wil je nu eens stoppen met zeuren?

Burger bakken in de winter

De meeste kans van slagen zou een combinatie van terrasverwarmer of straalkachel, kampvuur, trui, skisokken, warme choco en handwarmers (je weet wel, van die plastic dingen met gel waar je in moet knijpen zodat ze warm worden) zijn. Maar niet iedereen heeft een terrasverwarmer of straalkachel. En probeer die dan maar eens in het budget ingepast te krijgen. “Voor die ene keer dat we het gebruiken?”

Tot zo ver weinig aanknopingspunten hoe het BBQ seizoen opgerekt kan worden naar de winter maar dat gaat nu veranderen. Wat ons betreft kent BBQ geen vast format. Je kunt het aanpassen aan jouw agenda, jouw gerecht en de wensen van jouw gezin.

Buiten koken om binnen te eten

Laat vooral je BBQ buiten staan, maar verhuis de rest van het spul naar binnen. Saus op tafel, open haard aan (dvd met een knisperend vuurtje mag ook), drankje in de hand en je zit lekker warm bij elkaar. In deze situatie wordt het bereiden van een standaard hamburger, saté stok en worstje wellicht wat ongemakkelijk. Ofwel omdat je om de minuut naar buiten moet en daarmee die warmte van binnen vrij spel geeft om te ontsnappen (je bent weer terug bij af), ofwel je continue in je eentje buiten burgers staat te flippen (ik mag hopen dat dit niet de definitie van gezellig is die de rest van het gezin hanteert). Denk in dit geval bijvoorbeeld eens aan koud roken, warm roken of low & slow.

Verschillende technieken

Koud roken is makkelijk opgezet, heeft weinig aandacht nodig, kun je van tevoren doen op een moment dat jij er tijd voor hebt en heeft een waanzinnig lekker effect op je gerecht. Hou er wel rekening mee dat koud roken naar smaak een paar uur kan duren en deze techniek geen garende werking heeft.

Met warm roken kun je in een hele korte tijd veel resultaat behalen. Leg wat hout of houtmix op je hittebron, sluit de BBQ en met een half uur zit de smaak er goed in. Omdat je hier met warmte werkt zal je vlees of vis al iets gegaard zijn, maar de meeste stukken zullen nog niet klaar zijn. Je kunt dit buiten afmaken of toch binnen in de keuken als dat je voorkeur heeft.

Wanneer je kiest voor low and slow is het heel belangrijk om de temperatuur van je BBQ te beheersen en de kerntemperatuur van je product in de gaten te houden. Hiervoor is het aan te raden een goede thermometer te gebruiken die je met regelmaat aandacht geeft. Je hebt ze ook die op afstand een signaal geven bij een vooraf ingestelde temperatuur, dan kun je lekker binnen blijven zitten. Deze techniek kost wat tijd maar daarna heb je een heerlijk stukje tot perfectie gegaard vlees of vis.

Ontdek!

Fire in winter

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden om in de winter van je BBQ te genieten. Het belangrijkste is dat er altijd een oplossing gevonden kan worden voor een BBQ avontuur in de winter. Gegarandeerd dat je eventuele gasten hier ook aangenaam mee verrast. Die hebben maandagochtend bij ’t koffieautomaat wat te vertellen!

Voor meer informatie over deze en andere technieken kun je rechts klikken op een onderwerp. De kans is groot dat wij er ook eens mee bezig zijn geweest en je misschien wel op weg kunnen helpen.

Laat die BBQ maar buiten staan, ook in de winter.
Tags:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.