Even terug in de tijd, bereidingen op open vuur

Lekker eten van open vuur

Op vakantie hebben we, uiteraard, meerdere keren ons eten boven open vuur bereid. Dat klinkt heel simpel maar toch zitten er wel wat haken en ogen aan. Denk aan de ontsteking, brandstof, de opzet en natuurlijk een stukje veiligheid.

Brandstof

Allereerst moet je aan de slag met het verzamelen van brandstof. Klein hout voor het aansteken en grotere stukken voor het aanhouden. Klein hout heeft namelijk de prettige eigenschap dat het snel opwarmt en daardoor prima geschikt is voor het begin van een mooi vuur. Als het eenmaal brand dan is het ook wel zo op. Grotere stukken hebben langer nodig om op temperatuur te komen maar branden langer.

Zorg voor hout wat zo droog mogelijk is. Het vocht in het hout belemmert de opwarming en zonder voldoende temperatuur zal het hout nooit vlam vatten. Het zal voornamelijk lijken te roken. Dat klinkt heel erg lekker maar stiekem is het geen echte rook. Dit is stoom en dat is niet waar we nu op zitten te wachten. Hout is pas echt droog na een hele lange tijd. Denk eerder aan een maand dan aan een paar uur. Maar afgezien van de lange droogtijd snap ik dat je geen droogkast naast je tent hebt staan.

Het soort hout is ook van belang. Je hebt namelijk hard en zacht hout. Kolen en briketten worden doorgaans van hard hout gemaakt omdat het langzamer brandt. Zacht hout zal zoor zijn structuur sneller opbranden. Het makkelijkste kun je de ene van de andere onderscheiden door het soort boom. Naaldbomen, zoals de dennenboom, zijn zachthout en loofbomen, zoals eiken, zijn hardhout.

In het hout van naaldbomen kom je ook vaak hars tegen. Dat kan met het verbranden een onaangename smaak aan je eten geven. Daarom geef ik de voorkeur aan hardhout maar soms ben je gewoon beperkt in je keuze. De rook van elke houtsoort geeft overigens een andere smaak aan je eten.

Let goed op dat je hout schoon is. Geschilderd of gebeitst hout geeft allerlei nare stoffen af die je liever niet binnen krijgt.

Aansteken

Voor een gezellig kampvuur worden vaak allerlei slimme, en soms minder slimme ontstekingsbronnen bedacht. Denk aan een tank benzine, deodorant met een aansteker, schuimrubber kussens of bijvoorbeeld toiletpapier. Voor een vuurtje waarop je eten klaarmaakt is het handig om nog even een momentje na te denken. Alles wat je op het vuur gooit kan namelijk ook in je eten terecht komen. En schuimrubber of plastic zijn niet bepaald bevorderlijk voor je gezondheid.

In het beste geval heb je mooie droge krulletjes kunnen snijden van een stuk hout of misschien heb je wel aanmaakblokjes bij je. Hier overheen maak je van de dunne takjes een soort wigwam met aan 1 kant een opening. De dunne krullen zullen heel snel en kort branden en de kleine takjes aansteken. Zet de takjes niet te dicht tegen elkaar want zoals we hier uitgelegd hebben heeft vuur ook voldoende zuurstof nodig.

Open_vuurNa de dunne takjes zet je steeds dikkere takjes tegen je bouwsel tot je stukken met een doorsnede van ongeveer 2 centimeter hebt. Die branden lang genoeg om weer stammetjes op temperatuur te krijgen. Overigens is het handig om stammetjes ook in 2 of 4 stukken door het midden te kloven. Dat brandt beter en je hebt meer oppervlakte en dus meer warmte. Kloven doe je bij voorkeur met een kloofbijl. Dat is een hakbijl met een dikkere kop. Door het extra gewicht en zijn vorm is deze bijl meer geschikt om te kloven (met de houtnerf mee) waar de hakbijl, je raadt het al, meer geschikt is om takken of stammen door te hakken (haaks op de houtnerf).

Als je nu een brandende lucifer door de opening steekt dan zal het dunne hout het dikke hout aansteken en ben je een flink stuk op weg.

Gloeien

Begin nu niet direct te wapperen of te blazen maar geef het vuur even de kans om zich te ontwikkelen. Wanneer het niet voldoende vlot kun je altijd nog voorzichtig proberen te blazen. Merk je dat het regelmatig nodig is dat je blaast om het vuur aan te krijgen? Dan kan het nuttig zijn om meer ruimte tussen je takken te laten zodat de brandhaard meer zuurstof krijgt.

Als het vuur eenmaal brandt kun je het beste even een biertje opentrekken. Vlammen zijn schitterend om gade te slaan, maar kun je beter niet hebben tijdens de bereiding. Door de vlamtongen zul je namelijk snel verbrande plekken hebben op je vlees. Daarbij zullen de meeste vuurtjes in het begin nogal wat rookontwikkeling geven, en rook is lekker maar te veel is ook niet goed.

Wanneer al het hout lekker gloeit wordt het langzaam tijd om er wat op te leggen. Hou je vuur wel in de gaten en vul op tijd je hout bij. Je kunt nieuw hout naast je rooster ontsteken en zodra de vlammen er af zijn het doorschuiven naar onder je rooster.

Rooster

Nu moet je een keuze gaan maken. Hoe gaat mijn eten boven het vuur? Hou rekening met de hoeveelheid energie, dus warmte, die je eten nodig heeft om te garen. Hoe dichter op de warmtebron, hoe sneller de garing.

Vakantie rooster op open vuurOmdat een open vuur vaak niet overdekt wordt is er geen sprake van indirecte hitte zoals op de BBQ. Maar door het eten naast het vuur of schuin boven het vuur te leggen kun je de snelheid wel regelen. Denk er hierbij wel aan dat indirecte hitte op de BBQ rondom hitte geeft door de omgevingswarmte. Op open vuur zal de aanstraling maar van één kant komen. Je zult dus vaker moeten draaien.

Door stenen naast je vuur te stapelen kun je een rooster over je vuur heen leggen. Dit kan een normaal rooster zijn of je kunt hier takken voor gebruiken. Al zullen die op den duur ook wel gaan smeulen. Wij hebben voor de vakantie een idee van social media geplukt. Met wat RVS spaken en koper hebben we nu altijd een rooster achterin.

Andere manieren

Wil ik heel snel veel hitte? Dan kun je kiezen voor caveman style. Hierbij leg je je eten direct in de kolen. Dit kun je niet te lang doen en veel draaien is noodzakelijk.

Door twee stokken met een Y-vorm in de grond te steken aan weerszijde van het vuur kun je mooi een spit draaien. Iets wat aan het spit zit heeft doorgaans veel tijd nodig om te garen. Zorg dus dat het niet direct boven de warmte hangt maar beter wat aan de zijkant zodat je geen directe straling krijgt.

Naast het vuur kun je een plank in de grond steken waar je bijvoorbeeld een vis op vastmaakt. Door lang op indirecte hitte in de rook te garen krijg je een hele bijzondere smaak.

Met een driepoot kun je een ketel boven het vuur hangen. Dit ziet er leuk uit en kan heel praktisch zijn. Als je houten stokken hiervoor gebruikt moet je ze niet te dicht op het vuur zetten, anders gaan ze mee gloeien.

Wanneer je je vuur in een kuil hebt gemaakt, kun je een laagje grond over de kolen gooien. Hier leg je je eten ingepakt bovenop. Daarna sluit je het geheel af met nog een laagje grond. De warmte in de grond zal je eten lekker garen, dit is een hele fijne natuurlijke oven.

Je kunt je eten ook gewoon op stenen naast het vuur leggen. Wees vooral lekker creatief en dan kom je er wel.

Veiligheid

Hou met open vuur wel altijd rekening met de veiligheid. Leg een ring van stenen om je vuur heen. De warmte kan ook over de stenen heen stralen dus kun je het beste even de grond

schoonmaken rondom je vuur. Bedenk wat er boven je vuur hangt, zoals laaghangende takken met droge naalden.

Een emmer is misschien niet altijd voorhanden maar een beetje water in de buurt is altijd handig. Overigens kun je een vuurtje vaak ook prima doven door er zand of grond op te gooien. Daarmee sluit je de bron af van de zuurstof en zal het vuur snel uit gaan.

Door vocht in hout zul je merken dat er vaak stukjes los springen. Deze gloeiende

kolen landen op de grond en die wil je niet met blote voeten tegen komen of opvangen met open schoenen. Wanneer ze landen op je kleding kun je beter geen synthetische kleding dragen. Dat is namelijk een vorm van plastic en heeft de nare gewoonte om je arm in te smelten.

En niet in de laatste plaats, de spullen waar je mee werkt zijn heet. Er zit vaak geen hitteschild op, of geïsoleerd handvat. Daar wordt ik ook nog regelmatig even aan herinnerd.

Rooster op open vuur

Even terug in de tijd, bereidingen op open vuur
Tags:     

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.