Van BBQ caveman style tot luxe buitenkeuken

De enige overeenkomst is vuur

Toen de eerste oermens ontdekte dat zijn vangst toch echt beter smaakte na bereiding op vuur, heeft hij onbedoeld ook de BBQ uitgevonden. En wel één die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt onder de noemer ‘Caveman style’. Hierbij leg je je vlees direct in de kolen van een vuur om het te bereiden. Tegenwoordig draait het nog steeds om eten en vuur maar daaromheen is er wel het een en ander veranderd.

Soorten BBQ’s

Tegenwoordig zijn er een heleboel producten te koop die gemakshalve allemaal BBQ genoemd worden. Er zijn echter grote verschillen. Denk eens aan een wegwerp, een klap of opvouwbare BBQ, maar ook een kogel, keramische, elektrische of gas BBQ. Dan heb je nog smokers (rookovens) of bijvoorbeeld de complete buitenkeuken.

De keuze die je maakt kan gebaseerd zijn op je budget, de ruimte die je hebt, gebruiksgemak en wat je er mee wilt doen.

Elektrisch

Wanneer je in een appartement woont, of burgers wil flippen op een andere locatie waar open vuur en rook niet zijn toegestaan, kun je kiezen voor een elektrische BBQ. Hier zit een gloeispiraal in die wordt opgewarmd. De spiralen worden doorgaans niet zo heet als bij gas of kolen maar er zijn enkele uitzonderingen. Het zijn meestal tafelmodel apparaten hoewel er ook een aantal zelfstandig staande modellen zijn. Op enkele van de meer uitgebreide apparaten kun je bijvoorbeeld verschillende zones regelen.

Gas

Het voordeel van gas is dat je zelf geen vuur hoeft te stoken en dat de temperatuur makkelijk te regelen en te onderhouden is. Meestal zijn er verschillende zones die apart te regelen zijn en door gebruik te maken van een gasfles ben je erg mobiel. Voor de meeste modellen met gas betaal je wel een stuk meer dan voor een kolen BBQ. Doorgaans zit er een kap op die je kunt sluiten waardoor je meer technieken kunt toepassen. Over het verschil in smaak ten opzichte van kolen kun je lezen in Een kolen of gas BBQ? De discussie platgeslagen.

Kolen

Vanaf één tot enkele tientjes heb je al een BBQ staan die op kolen werkt. Toegegeven, het vereist wat meer werk en vaardigheid maar daarentegen heb je wel dat triomfantelijke moment wanneer je vuur brandt en doet wat jij wilt. Op de keuze voor houtskool of briketten zullen we in een ander artikel dieper ingaan. Hieronder worden diverse modellen besproken die op kolen gestookt worden.

Mobiel

Wanneer je ergens onderweg je eten wilt bereiden zijn er diverse oplossingen te koop. Hierbij kun je denken aan een wegwerp BBQ voor eenmalig gebruik of een inklapbare BBQ. Deze zijn erg beperkt in de mogelijkheden maar dat compenseren ze op het gebied van mobiliteit. Veel van de compactere modellen stook je op kolen maar bijvoorbeeld de Weber Go Anywhere is als kolen of gas uitvoering te verkrijgen, hij is niet bijzonder groot maar wel erg veelzijdig in gebruik.

Kogel

Door zijn vorm zorgt de kogel BBQ voor een luchtstroom. In de poot of aan de onderkant zit een ventilatie rooster en er tegenover, aan de bovenkant, zit er nog een. Door de roosters open of dicht te schuiven kun je de temperatuur die de kolen genereren beheersen. De techniek van temperatuur beheersing bespreken we in een ander artikel.

Je hebt heel veel verschillende kogel modellen. Er zijn kleine modellen die makkelijk mee te nemen zijn maar ook grote met poten, wielen en zelfs een werkblad. Dit type BBQ is doorgaans interessant geprijsd en erg veelzijdig omdat ze geschikt zijn voor zowel roken, grillen, low and slow en  nog veel meer. Hierdoor zul je deze relatief vaak tegenkomen.

Keramisch

The Black Bastard en Big Green Egg. Dit zijn bekende merknamen van een relatief nieuw type BBQ. Deze ovens zijn gemaakt van zwaar keramisch hittebestendig materiaal en bedoeld om, net als de oven in je keuken, op lage temperatuur te garen. Wanneer je de klep open laat kun je er echter ook prima een stukje mee bereiden op een hoge temperatuur. Als brandstof worden kolen gebruikt. Keramische BBQ’s zijn momenteel erg in trek en je kunt hier vrij gemakkelijk mooie gerechten mee bereiden. Ze hebben alleen één klein nadeel, ze zijn in verhouding vrij kostbaar.

Rookoven

Roken ging vroeger over conserveren. Tegenwoordig is dat een leuk bijverschijnsel maar inmiddels komt smaak op de eerste plaats. Over de techniek van het roken schrijven we ergens anders meer, dit gaat over de middelen. Roken wordt doorgaans in een rookkast of rookoven gedaan. Je maakt gebruik van 2 ruimtes. Een ruimte waar gestookt wordt en een ruimte waar je product, niet aangestraald door de directe hitte, op smaak kan komen. De ruimtes kunnen naast elkaar of boven elkaar zitten zolang de rook maar langs je eten ontsnapt. De rook wordt verkregen door het direct stoken van hout of het leggen van hout op je kolen. Er zijn tegenwoordig ook elektrische rookovens te koop.

Wat je tegenwoordig ook regelmatig hoort is de term ‘UDS’. Dit staat voor Ugly Drum Smoker. Dit is een oud vat wat omgetoverd wordt tot smoker. En op wedstrijden of evenementen zie je Alabama Smokers voorbij komen maar die zul je in de meeste tuinen niet terugvinden (als je dat er thuis wel doorheen hebt gekregen hoor ik graag hoe… ) . Deze Alabama Smokers worden gebouwd door enkele metalen vaten aan elkaar te lassen en daarin te stoken en te roken.

Buitenkeuken

“Wat? 2 keukens? Ben je groter gaan wonen?” Steeds meer mensen komen er achter dat er meer in het leven is dan slechts een keuken in huis. Variërend van complete RVS hoekkeukens tot (niet specifiek minder mooie) houten karren met geïntegreerde BBQ is een buitenkeuken hip. Wanneer je over je BBQ mag opscheppen als buitenkeuken is niet heel strak beschreven. Maar vanaf een kastje en werkblad kun je de gok gewoon wagen. Een voorbeeld welke wat ons betreft al op het randje zit is de Weber Spirit.

Het draait er allemaal om dat je niet meer naar binnen hoeft, behalve om bier te halen, en volledig uit de voeten kunt met de uitrusting die je buiten hebt staan. Koop een gloednieuwe of bouw hem naar je eigen ontwerp. Je kan voor de zekerheid ook nog even een overkapping aanleggen. De buitenkeuken kan op kolen of gas gestookt worden. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Dit wordt jouw family mancave, buiten!

Wedstrijden

Hier in Nederland zie je het steeds meer, maar vooral in Amerika worden er heel veel wedstrijden georganiseerd. Complete aanhangers worden achter een pick-up een terrein op gesleept om daar enkele dagen in het middelpunt van de belangstelling te staan. Deze groot volume BBQ’s zijn geschikt voor het langzaam bereiden van veel, of juist grote stukken vlees. Een wedstrijdonderdeel is bijvoorbeeld de ‘whole hog’ waarbij een compleet varken bereid wordt.

Meedoen aan een wedstrijd is natuurlijk geen vereiste. Wanneer je graag complete beesten bereidt of regelmatig veel gasten hebt en je garage nog ruimte over laat, staat het je uiteraard vrij om er een aan te schaffen of te bouwen.

Prijs

Als je al voor weinig een leuke BBQ kunt kopen, waarom zou je dan voor een duurder model gaan? Dit heeft alles te maken met duurzaamheid, degelijkheid, functionaliteit en uiteraard betaal je ook voor een merk. Bij een goedkopere BBQ zal bijvoorbeeld de klep mogelijk minder goed sluiten waardoor het lastiger is de temperatuur constant te houden. Laat je hier vooral leiden door hoe vaak je een BBQ gebruikt en met welk doel. Je kunt altijd voor een tientje een simpel kogel of uitklap model kopen van een kleedje met Koningsdag om het eens uit te proberen. Wedden dat je je vervolgens gaat verdiepen in wat er nog meer mogelijk is?

Doe het zelf

Ook als je niet de juiste oplossing bij de hand hebt kun je vaak een heel eind komen. Rookovens worden soms tijdelijk samengesteld uit enkele houten platen, zolang de rook maar voldoende binnen gehouden wordt. Vergeet niet om voldoende blusmiddelen in de buurt te houden voor het geval er iets mis gaat.

Wanneer je veilig een vuurtje kunt maken kun je daar met de hand een rooster boven houden of zelfs je vlees aan een stok prikken. Let wel op een goede bescherming van je handen.

Voor het grote werk zoals een heel varken wordt vaak een tijdelijke opstelling gemaakt van een stenen muur, gloeiende kolen in het midden en een groot rooster er over heen.

Ook hier geldt dus, wees creatief en je geniet nog meer van je culinaire hoogstandjes!

Niet uitputtend

Ik twijfel er niet aan dat, terwijl ik dit schrijf, er iemand een nieuwe manier aan het verzinnen is om zijn vlees ultiem te bereiden. BBQ nodigt namelijk uit tot experimenteren en innoveren. Een uitputtende lijst is dit dan ook niet, maar ik hoop dat dit verhaal je een beeld geeft van de verschillende mogelijkheden.

Los van de BBQ zelf kun je de mogelijkheden uitbreiden met accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een pizzasteen of een gietijzeren rooster waarmee je vlees van zo’n kenmerkend grillpatroon wordt voorzien.

Veel plezier met zoeken en eet smakelijk!

Van BBQ caveman style tot luxe buitenkeuken
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.