Wagyu burgers, de ene burger is de andere niet

Japanse runderen

Wagyu is een zwart en klein runderras uit Japan waar de meest exotische verhalen over rondgaan. Het woord betekent letterlijk ‘uit Japan’. Er wordt gezegd dat het vlees van deze runderen zo mals is doordat ze met de hand worden gemasseerd. De lekkere smaak zou onder andere komen doordat ze een speciaal dieet volgen op basis van graan en bier. In Japan zijn runderen waar tot wel 1000 euro per kilo voor gerekend zou worden. Vlees van een Wagyu rund moet het lekkerste en meest malse vlees zijn wat je ooit hebt gegeten.

Onze eerste Wagyu burgers

Dat moeten we natuurlijk geproefd hebben en daarom hebben we enige tijd geleden twee Wagyu burgers gekocht bij een slager uit de regio. Omdat we bij dit bedrijf al vaker vlees gekocht hebben, en nooit teleurgesteld zijn, vertrouwen we in de diepgevroren stukken die we mee krijgen. Om optimaal de smaak van het vlees te kunnen ervaren hebben we de afleiding beperkt. Een Italiaanse bol, blaadje sla en op 2/3 BBQ saus. Zo kunnen we het vlees met, en zonder saus proberen. Helaas bleek dat we ze toch wat beter hadden moeten verstoppen. Geen structuur en qua smaak vergelijkbaar met een willekeurig 12-pack uit de vriezer in de supermarkt. Dat doen we niet meer!

Grof

Wagyu burgers Kort geleden zijn we bij Beef & Steak in Ter Aar geweest. Omdat ik vooraf op de site toch weer nieuwsgierig raakte bij het zien van Wagyu klikte ik er twee in het mandje. Ook hier krijgen we twee ingevroren burgers mee, maar een stuk dikker en met een duidelijke grove structuur.

Na het ontdooien laten we ze op kamertemperatuur komen en gaan ze op direct vuur. Om de burger in alle rust te laten garen leggen we ze neer en draaien we de burgers maar 1x, en dat is zodra ze aan de bovenkant druppels vocht beginnen te ‘zweten’. Vervolgens krijgt de andere kant even hitte en mogen de Wagyu burgers van het rooster richting het bord. Dit keer met een hamburger broodje, cheddar kaas en wederom BBQ saus. Wel een stukje naturel gelaten zodat we ze goed kunnen vergelijken. Dit blijkt totaal overbodig want het verschil had een baby van 3 maanden haarfijn uit kunnen leggen.

De structuur stelt niet teleur en is zoals hij eruit zag, lekker grof. Met een stevige bite maar heerlijk sappig. Door de uitnodigende uitstraling wordt je na het nemen van een hap direct teruggeroepen voor meer. Ook qua smaak is dit eindelijk waar we op hadden gehoopt.

Op bezoek

De verpakking van de Wagyu burgers verklapte de herkomst. Ze komen van een Wagyu farm in Nederland. Volgens de site worden de runderen inderdaad gemasseerd en krijgen ze granen en bierbostel, een restant van het maken van bier. En wat denk je? Ze geven ook rondleidingen.  Als het dichter bij was geweest dan hadden we deze waarschijnlijk al gevolgd maar het kan nooit lang duren voor we dat alsnog doen en dan zullen we de ervaring met jullie delen.

Foto

Een beginnersfout! Tijdens het schrijven van dit stuk besef ik mij dat ik te snel ben gaan eten. Ik kon er niet afblijven en daardoor heb ik geen foto om de tekst wat op te leuken. Heel vervelend want nu moet ik ze opnieuw halen.

Deze keer smelten we er cheddar kaas op liggen ze in een turks brood met BBQ saus en een tomatensalsa met rode ui. Vergeet ik toch bijna weer een foto te maken…

Wagyu hamburger

Wagyu burgers, de ene burger is de andere niet
Tags:             

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.