BBQ tapas met worst en ossenhaaspuntjes

BBQ tapas

Voor vandaag had ik niet heel veel inspiratie voor het avondeten. Omdat er toch wat op tafel moest komen heb ik er tapas van gemaakt. We hadden nog wat kaas (brie, port salut en gorgonzola) in de koelkast liggen dus dat was met een beetje toast tapas nr. 1. Daarbij besloot ik mini lapjes te maken. Je maakt een beslag van zelfrijzend bakmeel, eieren, melk en een schep sambal. Daar gooi je mais, prei en geraspte kaas doorheen. En vervolgens is het een kwestie van bakken. Alsof je een goedgevulde pannenkoek klaar maakt.

Als ik Mark een vegetarische maaltijd voorzet krijg ik ruzie, dus er moest ook nog vlees bij. In de koelkast had ik nog het laatste deel van de ossenhaas waar ik puntjes van snij. Laatst hebben we ergens een chilipeper mix gekocht en daar heb ik een mij onbekende gele peper uit gehaald. Nee, het was geen Madame Jeannette maar wat het wel doet is nog even een verrassing. De peper heb ik klein gesneden en met knoflook in olie laten trekken.Hier kunnen de puntjes mooi in gebakken worden.

Een onderzoekje in de vriezer levert Texas worstjes op. Dit zijn heerlijke worstjes met jalapeño pepers en cheddar kaas. Verder vond ik nog een stuk ham waar ik blokjes van heb gesneden. Al met al een mooie samenstelling om te laten zien dat de BBQ een universeel stuk gereedschap is dus heb ik Mark met het vlees naar buiten gestuurd om het daar te bereiden.

GBS bakplaat

Voor dit soort gelegenheden leent het Weber GBS systeem zich perfect. Je kunt het midden er uit halen en dit vervangen voor allerlei handige accessoires. In dit geval plaatste Mark een bakplaat. Hierin konden mooi de blokjes ham en de ossenhaaspuntjes gebakken worden.

Om de ham wat extra’s te geven heb ik die ingesmeerd met de Original BBQ Sauce van The Seaside Smokers. Mark heeft kolen aangestoken en zo georganiseerd dat die alleen onder de pan liggen. Aan weerszijde van de pan lag een worstje waardoor ze alle warmte van onder de pan vandaan langs zich krijgen. Worstjes gaan op direct vuur vaak te hard, zeker omdat druipend vet extra vlammen veroorzaakt en op deze manier krijgen ze lekker de hitte maar worden ze niet zwart. De worstjes duren wat langer dus die lagen al even toen 5 minuten voor ze klaar waren de bakplaat in gebruik genomen werd.

De ruimte op de bakplaat wordt benut door aan de ene kant de blokjes te bakken en aan de andere kant de ossenhaas puntjes. De plaat was al lekker heet en het waren kleine stukjes dus dan heeft het echt niet veel nodig. Zeker de puntjes wil je kort een kleurtje rondom geven en dan snel er weer af. Het lastigste in dit geval was de scheiding bewaken op de plaat. De peper-knoflook olie wil je niet bij de ham hebben. Onze BBQ staat gelukkig waterpas, maar let hier op als je zelf aan de slag gaat.

Tapas tellen

Al snel verrezen er op tafel meer schaaltjes naast de kaas en lapjes. Van de worstjes hebben we plakjes gesneden.  Stokkie erbij en er is weer onderdeel klaar. De ossenhaas puntjes ernaast met een prikkertje en weer een schaal met de blokjes ham.

BBQ tapasMet een glas lekkere rode wijn erbij werd het tijd om even te genieten. Met de blokjes ham begonnen we overigens ook met een prikkertje maar hier zijn we snel overgeschakeld naar een vorkje. Eten moet ook relaxed zijn en we bleven prikken. De gele peper bleek een echte verrassing. Achteraf vermoed ik dat het een lemon habanero is geweest. De olie was super van smaak maar best pittig.

BBQ tapas met worst en ossenhaaspuntjes
Tags:             

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.