Een dry-aged hamburger
Kort geleden hebben we een paar keer dry-aged vlees geprobeerd en dat is prima bevallen. Door het agen van vlees geef je het de kans om te rijpen. Dat zorgt voor een bijzondere ontwikkeling van de smaak zoals je hier kunt lezen.
Bij een recent bezoek aan Beef & Steak kon ik het niet laten om twee lekkere dry-aged runder burgers te laten liggen. Lekker grof van structuur en 155 gram per stuk. Zo’n mooie hamburger verdient een mooi podium dus hebben Gerda en ik nagedacht over eens een andere samenstelling. Het boodschappenlijstje kwam op een Elstar appel, rode ui, wortel en broodjes.
Garnering
Om te beginnen hebben we de appel en rode ui in plakjes gesneden zodat ze op de grill kunnen zonder door het rooster te vallen. Voor twee broodjes zijn 1 appel en 1 ui voldoende. De wortel is door onze mechanische vriend julienne gesneden.
Omdat alles wat we klaarmaken relatief dun is gaan we de ingrediënten op directe hitte bereiden. Dat betekent de brikettenstarter vol met houtskool en al snel kan ik aan de slag. Ik wil voorkomen dat ik moet haasten zodra de burgers klaar zijn dus gaan de appel en ui als eerste op het rooster. Wanneer beide zijden van alle stukken lekker van de hitte hebben kunnen genieten maken ze plaats voor twee burgers. Ik hou de plakken wel in de buurt zodat ze niet afkoelen.
Saus
Hou onze site in de gaten want binnenkort maken we pig wings, of oerhammetjes. Deze heb ik net gekocht en in de winkel trof ik Noskos. Hij is verkozen tot beste BBQ blogger van NL, kort geleden is zijn eerste boek uitgegeven en naast diverse andere on en offline BBQ activiteiten is hij lid van BBQ team The Seaside Smokers.
Tijdens deze ontmoeting adviseerde hij mij met klem om een pot mee te nemen van The Seaside Smokers Original Barbecue Sauce, want oerhammetjes gaan echt niet zonder deze saus. Hoewel WC-eend natuurlijk WC-eend adviseert is zijn CV er niet een om tegen te spreken dus kon ik een uur later thuis uitleggen waarom ik alweer een BBQ saus gekocht heb.
En niet voor niets, de oerhammetjes liggen nog in de vriezer maar ik ben al bijna toe aan een nieuwe pot. Het is geen stevige saus dus je moet hem wel smeren. En dat gaat heel goed de laatste dagen op onder andere burgers, ham, spiezen en worst.
Hamburger
Terug naar de dry-aged burgers. Deze smeer ik aan allebei de kanten lekker in voor ze op het rooster gaan. Dan carameliseert de saus lekker mee. Let op want door de vetten die er uit lopen krijg je vlammen en die kunnen een verbrand resultaat opleveren. Laat de burgers niet te lang liggen en druk ze ook niet op het rooster. Beide acties maken de burger onnodig droog. Gebruik een kerntemperatuur meter of kijk even met een punt van je mes of hij gaar is. Wanneer je een mes gebruikt dan moet je het gat zo klein mogelijk houden en daarna niet meer draaien want daar verlies je extra sappen mee.
Als de hamburgers klaar zijn schuif ik ze naar de zijkant om nog even kort de broodjes te roosteren. Ondertussen snijdt Gerda de plakjes appel en ui in kleine partjes. Vervolgens gaat op het onderste broodje een beetje knoflooksaus met daarop de burger. Op de hamburger komen de partjes te liggen vergezeld door de rauwe, knapperige wortel en de andere helft van het broodje.
Een mooie combinatie van knapperig, fris, en een heerlijk sappige dry-aged burger. Deze durf ik met trots nog eens op tafel te zetten.