Lekkere stukjes Iberico cabecero

Iberico cabecero

Als de telefoon gaat leer ik dat het nog even duurt voor ik thuis ben. Gerda heeft weer eens een winkelmandje vol gestopt bij Beef en Steak. En die mag ik gaan ophalen. Wat een straf. Ter plaatse blijken er een aantal interessante stukken tussen te zitten. Onder andere een Iberico cabecero.

Nu is het geen verrassing dat ze Iberico heeft gekozen aangezien we enkele bijzonder goede ervaringen hebben met het vlees van dit mediterraanse ras. Door het vet en de zuren wordt het extra mals en het vlees smaakt lekker kruidig. Cabecero blijkt na enig onderzoek uit de nek van het varken te komen. Het is een stuk ontbeend schouderkarbonade. Dat klinkt bekend, want even geleden hebben we eens de Iberico ribeye gegeten.

Ribeye

We hebben dus weer ribeye liggen. Nooit geweten dat dit cabecero heet. Vermoedelijk wordt het ook voornamelijk zo genoemd in de Spaanse contreien. Dat betekent dat we hier iets anders mee moeten. Althans dat vind ik. Gerda heeft die van haar liever gewoon met zout en peper. Dus trek ik de kast open en tref daar een pot met een pork rub van het LetzQ BBQ team. Hierin zitten onder andere zout, paprikapoeder, peper, oregano, kaneel, laurier en cayenne peper. Lekker rubben dus en even indirect met wat hout.

Indirect is niet nodig met een stuk van 2,5 centimeter dik maar dan kunnen ze wat langer in de rooklucht liggen. Na een minuut of 15 – 20 maak ik het af op directe hitte tot een kerntemperatuur van 65 graden. Het valt op dat ik verschillende waarden meet op plekjes die vlak bij elkaar liggen. Ik denk dat dat komt door de strookjes vet. Voor de zekerheid meet ik allebei de stukken op verschillende plekken.

Eenmaal op het bord, vergezeld door één van Gerda haar salades, blijkt de rub een hele interessante extra smaakdimensie aan het vlees te geven. Gerda haar favoriet is nog steeds die met peper en zout. Ik twijfel heel erg want hoewel de pure smaak op zich al heerlijk is, verwelkom ik deze afwisseling met open armen.

Iberico cabecero

 

Lekkere stukjes Iberico cabecero
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.