Iberico Solomillo met Edelweiss-ijs

Iberico Solomillo

Klinkt goed nietwaar? Solomillo is hoe de haas van het Iberico varken in het land van oorsprong genoemd wordt. De haas, tenderloin in het Engels, is een heerlijk malse spier uit de rug van het varken.

Nu mag onze voorliefde voor het mediterraanse Iberico ras ook geen geheim zijn, dus die twee in één adem belooft een top avond.

BBQ ijs

Helemaal nieuw en hip, BBQ ijs. Niet voor na het eten, maar om als bolletje naast je vlees geserveerd te krijgen. Allerlei aantrekkelijke smaken die bedoeld zijn om te combineren met verschillende vleessoorten. Hemelse modder, hot & spicy chocolate, limoncello en meer. We hebben er een paar ingekocht en gaan het eens proberen.

Vandaag Edelweiss-ijs. Dit ijs is gebaseerd op panna cotta (een Italiaans toetje), bevat rode bessen en er is muesli op gestrooid.

Haas op het rooster

Normaal gesproken wil je een varkenshaas in de lage 60 hebben qua kerntemperatuur. Dan is hij mooi rosé en is het genieten geblazen. Omdat we even geen vlees mogen eten wat niet doorbakken is moeten we iets hoger gaan zitten. Geadviseerd wordt 71 graden maar 66 klinkt een stuk beter. Het moet ook geen straf worden.

We besprenkelen het vlees met zout en dan kan de Iberico Solomillo indirect op het rooster. Zo kan hij op zijn gemakje naar de hoge 50 waarna we hem even op directe hitte afmaken en rond zo’n 63 graden van het vuur halen. Tijdens het rusten gaart de kern nog een paar graden door en zo komen we perfect uit.

Ondertussen maakt Gerda een ander ideetje klaar. Gebakken krieltjes met Provençaalse kruiden, pistache noten en champignon.

Warm en koud

Op het bord ziet het geheel er leuk uit. Wat mij met name opvalt is dat het bolletje ijs een stuk minder snel smelt dan ik vooraf had gedacht. In gedachte zag ik vooraf een soort poeltje op mijn bord met daarin een drijvende haas maar uiteindelijk viel dat enorm mee.

De muesli op het ijs hadden ze wat mij betreft achterwege mogen laten aangezien het krokante daar wel vanaf is. De afwisselend verfrissende smaak van het Edelweiss-ijs en de warme Iberico Solomillo geven een leuk samenspel. Daarentegen twijfel ik of dit de meest ideale combinatie is. Wij zijn erg benieuwd naar bijvoorbeeld hot & spicy chocolate ijs met een runder picanha.

Ook de aardappeltjes zijn leuk maar hebben voor een volgende keer nog iets extra’s nodig. Gelukkig hebben we een heerlijk stuk vlees liggen waardoor de rest eigenlijk niet meer uitmaakt.

Iberico Solomillo

Iberico Solomillo met Edelweiss-ijs
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.