Een kolen of gas BBQ? De discussie platgeslagen

Kolen of gas?

Je herkent het ongetwijfeld. Zeker rond de zomer is de kans groot dat je iemand op een verjaardag hoort over de kolen vs gas BBQ. Er wordt gesteld dat BBQ op gas nep is, kolen voor echte mannen en zo nog wel meer. Hoe zit het nu echt?

De kern van de discussie draait om de smaak die de bereiding aan het eten geeft. Omdat kolen of briketten rook, en daarmee smaak, afgeven en gas dat niet doet lijkt het een uitgemaakte zaak. Daar zijn echter een aantal trucs voor bedacht.

Gas BBQ

Onder andere de ‘flavorizer bar’, wat een moderne versie van de vroegere lavastenen is. Dit zijn als het ware een soort puntdaken boven de gasbron. Het vuur en de warmte kruipt eromheen, maar het vet verstopt de leiding niet. Dit blijft liggen op de bars waardoor het gaat roken en daarmee alsnog smaak geeft aan het eten. Het voordeel ten opzichte van de lavastenen is dat dit een stuk makkelijker schoonmaakt.

Een andere truc is het gebruik van een smoker box. Dit is een hittebestendige doos met openingen waar je hout in kunt doen. Wanneer deze snippers door de gasvlam verwarmd worden geven ze rook af wat je eten heerlijk afmaakt.

Een belangrijk element wat niet vervangen kan worden is het oergevoel om meester te zijn over je zelfgestookte vuur. Met een biertje in de hand hou je het vlees in de gaten en rommel je wat in het vuur met een tang. Alles om het gezelschap wat enkele meters verderop vol verwondering zit te kijken een gevoel van vertrouwen te geven. Dit komt goed!

De winnaar

Kolen BBQ

Onder de streep heeft het beheersen van vuur op de kolen BBQ wel enige oefening nodig. Hierover meer in een andere artikel. Daarentegen is de gaskraan zo open gedraaid. Een kolen BBQ is vaak echter wel weer goedkoper in aanschaf. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of de trucs van een gas BBQ voldoende smaak opleveren om het op te kunnen nemen tegen kolen. Voor mij persoonlijk is dat oergevoel een belangrijke factor en daarom slepen wij regelmatig met zakken kool!

 

Een kolen of gas BBQ? De discussie platgeslagen
Tags:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.