BBQ Ballen

Een BBQ vol met ballen

Vandaag op het programma: Union bombs en Moink balls. Gewoon een paar ballen vonden we te saai bij het menu en dan kun je net zo goed twee soorten maken nietwaar?

Union Bombs

Laten we beginnen met de Union bombs. Het rundergehakt heb ik gemengd met wat paneer (glutenvrij in verband met onze gasten), parmezaanse kaas en BBQ saus. Uiteraard nog even op smaak gebracht met peper en zout. Vervolgens heb ik van twee uien de buitenste twee lagen afgehaald en het gehakt verdeeld in 4 porties (100 gr per bal). Elke bal is bekleed met een uienschilletje en omwikkeld met ontbijtspek.  Als we ze nog eens gaan maken haal ik repen ontbijtspek in plaats van plakjes in de hoop dat het wikkelen dan makkelijker gaat. De plakjes scheuren namelijk continue. Het spek heb ik vastgezet met saté prikkers. Als je ze niet te lang boven direct vuur legt zullen de prikkers niet verbranden.

Moink Balls

De Moink balls heb ik gemaakt volgens een recept van Weber. In de meeste winkels waar meer dan 2 Weber artikelen verkocht worden staat een folderzuil met allerlei leuke gratis recepten. Deze zijn het bekijken waard!

In dit geval werd het gehakt gemengd met zeezout, bruine suiker, zoete paprikapoeder, gerookte paprikapoeder, gedroogde tijm, knoflookpoeder en zwarte peper. Ook deze ballen zijn vervolgens omwikkeld met spek. Hierbij geldt overigens het zelfde als bij de Unions bombs, plakjes zijn gewoon geen succes.

De bommen en ballen hebben overdekt met folie in de koelkast liggen wachten terwijl ik de rest van ’t menu ging klaar maken.

Ballen op het vuur

Tegen een uur of zes heb ik Mark naar buiten gestuurd om de BBQ aan te steken. Hij heeft eerst de Union bombs indirect op het rooster gelegd met een omgevingstemperatuur van 90 – 100 graden. Toen ze halverwege waren zijn de Moink balls erbij gegaan omdat deze kleiner zijn en dus sneller gaar. Dat bleek iets te laat aangezien de Union bombs sneller de gewenste kerntemperatuur van 71 graden hadden bereikt. Tussendoor zijn er een paar handjes rookhout op het vuur gegaan voor die extra smaakdimensie en met nog een minuut of 10 te gaan zijn de ballen ingesmeerd met BBQ saus.

Ballen op het bord

Op tafel verschenen eerst de Union bombs, geflankeerd door chorizo kroketjes en een rode kool salade. Om je vingers bij af te likken! De ballen waren erg goed geslaagd. Ze zagen er op het oog prachtig uit en ze hadden een mooie roze rookrand. De smaak was ook uitstekend. Niet veel later kwamen ook de Moink balls erbij. Helaas moesten we deze weer even terug sturen naar de BBQ omdat ze niet allemaal goed gegaard waren. Waarschijnlijk hebben we de temperatuursensor in de verkeerde bal gehad en bleef de rest ongemerkt achter in garing. Weer wat geleerd voor de volgende keer. Om dit beter in de gaten te kunnen houden hebben we 2 extra sensoren besteld voor onze GrillEye. De smaak was overigens prima, hoewel ik persoonlijk meer fan was van de Unions bombs.

Al met al een heerlijke bourgondische avond in goed gezelschap.

BBQ Ballen
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.