Pria waan kai (zoetzure kip met ananas) van de GBS

Zoetzure kip met ananas

Soms is het onverwachts mooi weer. Meestal is het andersom, maar af en toe kun je mazzel hebben. En natuurlijk zijn de boodschappen dan al gedaan, is het vlees al uit de vriezer gehaald en kun je hoog en laag springen maar weigert ze de boel om te gooien. Geen nood! BBQ is tegenwoordig namelijk veel diverser dan alleen maar een paar stukken vlees op een rooster.

Je raadt het al, ik heb de discussie vanavond verloren. Of toch niet? Pria waan kai, ik heb het ook niet verzonnen, staat vanavond op het menu. Dat is een soort Thaise zoetzure kip met ananas en rijst. Gerda heeft dit van Smulweb geplukt want zo af en toe moet je gewoon eens wat nieuws proberen. Een echt roerbak gerecht, wokken dus.

Wij hebben een zogenaamd GBS rooster van Weber. Dat staat voor Gourmet BBQ System. Feitelijk is het een mooi en degelijk RVS rooster waar je een deel uit kunt halen. Dat ronde deel biedt ruimte voor bijvoorbeeld een pizzasteen, dutch oven, poffertjes pan en nog veel meer. Waaronder ook een gietijzeren wok. Ondanks dat we niet een klassiek BBQ gerecht op het menu hebben kan ik dus gewoon lekker in de tuin aan de slag.

Heb je dit systeem echt nodig om een wok op je BBQ te kunnen gebruiken? Natuurlijk kun je je wok ook op het rooster zetten, maar door het gat waar hij in zakt zit je dichter op de kolen waardoor je meer hitte pakt. En wokken draait om hitte. Maar dat wil niet zeggen dat een Ikea wok op je wegwerp BBQ niet werkt.

Ananappels

Terwijl de BBQ aan het opwarmen is kunnen we mooi het snij en afpas werk verrichten. De kipfilet gaat in blokjes van zo’n 10 cm² en wordt ingesmeerd met bloem, peper en zout. Vervolgens snijden we de ui, knoflook en paprika. De tomatenketchup, vissaus, sojasaus en limoensap worden afgemeten en in een kopje klaargezet. Er is niets zo prettig als goed voorbereid koken. Ondertussen gaat de rijstkoker aan, dan is die maar mooi op tijd klaar. Hij zal daarna automatisch overschakelen op een warmhoud stand. Mocht je nog eens geen idee hebben wat je voor je verjaardag moet vragen?  Ideaal!

Dan alleen nog de ananas… Linea recta het ronde archief in. Wat was dat ook al weer over voorbereid? Dat heeft dit rotte stuk fruit vast niet mee gekregen. Snel even naar de buren voor appels, want niet iedereen heeft ananas op voorraad. Ik weet niet welk deel van pria waan kai op de ananas slaat, mijn Thais is niet zo best, maar de titel van dit stuk klopt niet helemaal meer.

Terwijl Gerda de appels snijdt doe ik olie in de, inmiddels ook voorverwarmde, wok en fruit ik de ui en knoflook. Vervolgens gaan de paprika en de appels erbij en even later volgt de inhoud van het kopje met afgemeten sapjes en wat suiker. Volgens het recept moesten de blokjes ananas, in ons geval appels, als laatste maar ik luister niet altijd even goed naar opdrachten.

Een paar minuten later vormt de inhoud van de wok een welkome aanvulling op mijn bakje basmati rijst. Lekker buiten in het zonnetje met stokjes erbij. Hoe het origineel hoort te smaken weet ik niet maar zoetzure kip met appels smaakt prima!

Pria waan kai - zoetzure kip.png

Pria waan kai (zoetzure kip met ananas) van de GBS
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.