Een nieuwe kook-upgrade, de Thermapen MK4

Upgrade

Soms moet je durven toegeven dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Zo hebben we een paar maanden geleden een digitale zak thermometer gekocht van Weber. Normaal gesproken niets dan goeds van dit merk en we vonden het dan is het ook niet erg om 40 euro voor een thermometer uit te geven. Klopt, we hebben ook een GrillEye maar die heeft sensoren die je continue in het vlees laat zitten en is dan ook niet zo snel. Als je meerdere kleine stukjes hebt of je wilt even snel iets uit de oven meten is een zak thermometer makkelijker. Het scheelt natuurlijk ook dat je niet elke keer zo’n sensor moet uitrollen en aansluiten als je snel iets wilt meten.

In eerste instantie waren we erg tevreden maar na enige tijd kregen we vaker wisselende resultaten. Gelukkig hebben we de meeste stukjes op gevoel tijdig kunnen redden. Maar het vertrouwen in dit apparaat is weg, en dan moet je gaan kiezen. Stap 1 was makkelijk, de Weber is de deur uit. En als je dan een slechte ervaring achter de rug hebt dan ga je net even een stapje verder om zeker te maken dat de volgende wél bevalt.

Een korte zoektocht wijst uit dat er eigenlijk maar één industrie-standaard is, de Thermapen. Let maar eens op in de echte speciaalzaken, dus niet Intratuin, en in filmpjes van iedereen die iets betekent in de BBQ wereld.

Thermapen MK4 vs classic (MK3)

Of er ooit een MK2 geweest is weet ik niet, maar ik kom de  Thermapen MK3 tegen vanaf ongeveer 2010 en die wordt de ‘classic’ Thermapen genoemd. Sinds kort is er ook een Thermapen MK4. Het zijn prijzige dingen en er zit zo’n 20-25 euro verschil tussen de twee, afhankelijk waar je ze koopt. Reden genoeg om de verschillen eens naast elkaar te zetten.

Allebei de versies zijn gelijk op de volgende punten:

  • bereik van -50°C tot 300°C (-58°F tot 572°F)
  • tussen de -50°C en de 200°C (-58°F tot 392°F) een afwijking van max 0.4°C (0.7°F)
  • boven de 200°C (392°F) een afwijking van max 1°C (1,8°F)
  • een leessnelheid van 2-3 seconden
  • je kunt wisselen tussen F en C, al is dit niet makkelijk via een knop
  • schakelt automatisch aan als je de sensor uitklapt
  • spatwaterdicht
  • temperatuur weergave kan gewisseld worden tussen hele en tiende graden

Alles bij elkaar klinkt dit al ruim ok. De Thermapen MK4 biedt daar bovenop nog eens:

  • watervast (IP66/67 gecertificeerd)
  • 3000 uur op 1 AAA batterij ten opzichte van 1500 op 2 CR2032 batterijen (die brede platte) bij de classic
  • een automatisch roterend display
  • intelligent licht (gaat automatisch aan, doet niet je belastingaangifte)
  • schakelt automatisch uit wanneer je hem neerlegt
  • 10 kleuren om uit te kiezen ten opzichte van 6 bij de classic

Is dat die 25 euro extra waard bovenop de 70 euro van de classic? Dat moet je voor jezelf beslissen. In het kader van energiebesparing hebben wij….. Nee onzin, ik kon die extra features gewoon niet laten liggen.

Thermapen MK4 open

In de hand

De eerste keer openen voelt vrij stroef. Dit is nieuwigheid want na een paar keer gaat het goed. Hij valt in ieder geval niet uit zichzelf open. Met het openen springt direct het display aan en de temperatuur draait vlot mee als je hem op zijn zijkant of op zijn kop houdt. Het hele apparaat voelt degelijk. Hij is wel groter dan we gewend zijn maar dit is niet storend en draagt bij aan het gevoel van degelijkheid. Wanneer ik de sensor openklap in een schemerige ruimte gaat de verlichting van het display direct aan en is de waarde goed leesbaar. De verlichting wordt aangestuurd door een lichtsensor die naast het display zit.

Aan de buitenkant zitten geen knoppen. Om het display van tienden naar hele graden of Celcius naar Fahrenheit te wijzigen moet je hem aan de onderkant open schroeven met een kruiskop schroevendraaier (PZ1). Hier wissel je overigens ook de batterij. Let er wel op dat je hem weer goed sluit in verband met zijn waterdichtheid.

Uit de verpakking komen ook wat boekjes en een hand getekend calibratie certificaat met het zelfde serienummer als waar de Thermapen MK4 mee is gemarkeerd. Alles bij elkaar geven het apparaat en de bijlagen het vertrouwen dat het geld goed besteedt is.

In de praktijk

Een test met kokend water en ijswater bevestigen dit. In een bijgeleverd boekje staat geadviseerd om periodiek deze test uit te voeren. De snelheid is zoals verwacht en geeft snel een accuraat resultaat. Vergis je niet als je je thermometer in een stuk vlees steekt en de temperatuur niet stokt maar in beweging blijft. Dit is logisch aangezien de buitenkant van het vlees de binnenkant aan het verwarmen is, ook al ligt het vlees niet meer op het vuur.

Daarbij is het ook van belang dat je je goed beseft waar er gemeten wordt. Dat is in het uiterste puntje van de sensor. Als je dus de pen te ver in het vlees duwt, meet je misschien wel de onderkant in plaats van de kern. Om je een idee te geven hoe diep je zit, is er na anderhalve centimeter een verdikking aangebracht. In die punt zitten overigens twee sensoren. Dit systeem noemt de leverancier een type-k sensor.

Schoonmaken is makkelijk, zeker aangezien hij watervast is. Dat betekent overigens niet dat hij tegen de vaatwasser kan. Zijn levensduur wordt daar niet door verlengd. Het zelfde geldt voor het laten zitten in het vlees tijdens het koken/bakken/grillen/etc. Dit mooie speelgoed is gemaakt voor een een snel, kort en accuraat bezoek.

Verschillende praktijktesten hebben inmiddels het vermoeden bevestigd. De Thermapen MK4 is zijn plek in de keuken ruimschoots waard. En als je het extra geld niet over hebt voor de extra features, verwacht ik dat de classic (MK3) net zo goed zal bevallen. Die gebruikt immers de zelfde techniek, de vormgeving is grotendeels het zelfde en hij heeft vast niet voor niets zo’n grote schare fans.

Thermapen MK4 dicht

Een nieuwe kook-upgrade, de Thermapen MK4

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.