Meten is eten! Mijn nieuwe speelgoed, de GrillEye

Meer tijd voor gezelligheid.

Zoals je wellicht weet is het meten van de kerntemperatuur een belangrijke indicatie van de garing van vlees. Hier zijn verschillende tools voor te gebruiken. Tot voor kort maakte ik gebruik van de Weber digitale zakthermomeer. Een prima apparaat maar niet heel snel. Omdat je dit type thermometer niet in het vlees laat zitten, moet je telkens terug voor een nieuwe meting. Elke keer heeft hij dan even nodig om de juiste temperatuur aan te geven. Om dat ik een man ben en dus niet kan meten terwijl ik gezellig doe, heb ik met elke meting minder tijd voor de andere aanwezigen. Een prima business case om te investeren in een thermometer die mij op afstand op de hoogte houdt. Na enig onderzoek valt mijn oog op de wat minder bekende GrillEye.

De GrillEye

GrillEye met sensorOver deze thermometer heb ik enkele goede reviews gelezen. Wat in de meeste reviews benoemd wordt is zijn goede bluetooth verbinding en de accurate meting. Voeg daar aan toe dat je tot 6 sensoren kunt aansluiten, dat deze uitwisselbaar zijn als vlees of omgevings-sensor en dat de meter met 2 sensoren voor een hele schappelijke prijs te verkrijgen is en de keuze is snel gemaakt. Na een korte zoektocht bestel ik hem voor 80 euro.

De bestelling wordt snel geleverd en bij het uitpakken ontdek ik de GrillEye, twee AA batterijen, twee sensoren, twee rubbers voor het opbergen en twee clips om de sensoren op het rooster te bevestigen. Verder zitten er wat boekjes bij die snel aan de kant verdwijnen. De thermometer heeft een groot scherm, een on/off schakelaar aan de achterkant, een verbindingsknop aan de voorkant en een draaibare beugel om hem neer te zetten. Lekker simpel.

De Sensoren

Volgens de fabrikant zijn de sensoren gemaakt van ‘space grade’ aluminium. Wat dat precies inhoud weet ik niet maar ze voelen degelijk aan. Ze zijn waterbestendig dus kunnen makkelijk schoongemaakt worden. Het materiaal is bedoeld voor gebruik in een omgeving tot 380 graden en zou, alweer volgens de fabrikant, zelfs korte tijd tegen directe blootstelling aan vlammen bestand zijn. Het meetbereik gaat tot 300 graden Celsius.

Op de site meldt de fabrikant dat ze een FDA approval hebben verkregen voor de sensoren. Dit is een Amerikaans kwaliteitskeurmerk wat aangeeft dat het product veilig te gebruiken is en geen schadelijke stoffen achterlaat in het eten. Ze geven zelf aan dit de eerste sensoren zijn die het keurmerk heeft gekregen.

Het draad waarmee je de sensoren aan de basis verbindt is omwikkeld met een metalen mesh voor bescherming en 115 cm lang. De sensor zelf is vanaf het rode handvat 9 cm. Let wel op, het rode deel is ook van aluminium en is dus heet wanneer hij in gebruik is.

Omdat de sensoren zowel voor de omgeving als in het vlees gebruikt kunnen worden zul je in het begin genoeg hebben aan de twee die zijn meegeleverd. In de zelfde webwinkel wordt een pakket van twee extra sensoren aangeboden voor 40 euro.

Wanneer je een sensor aansluit zal de GrillEye deze herkennen en de temperatuur aangeven op het scherm. Bij meerdere sensoren zal hij de waarden om de beurt kort weergeven. Bij de aansluiting waar hij op dat moment de temperatuur van weergeeft zal een lampje oplichten. Voor meer mogelijkheden kun je de app downloaden.

De App

Er is een app voor zowel de iPhone als de voor Android. Op de website kun je informatie vinden over de compatibiliteit. Ik download de app voor Android op mijn Samsung Galaxy S4 en het verbinden via bluetooth gaat de tweede keer goed.

Er verschijnen 6 vakken onder elkaar waarin de temperatuur van de sensoren, mits aangesloten uiteraard, wordt weergegeven. Daar boven wordt de sterkte van de verbinding weergegeven. Je kunt kiezen om per sensor een alarm in te stellen op tijd of temperatuur. Voor de temperatuur kun je via de keuze voor een stuk vlees of BBQ techniek een vooraf ingestelde waarde kiezen. Per stuk vlees kun je ook kiezen welke garing je wilt. Als deze waarden niet overeen komen met jouw voorkeur kun je deze aanpassen. Je kunt ook zelf presets toevoegen. Wanneer je een doel hebt ingesteld dan geeft hij dit weer naast de actuele waarde.

Je hebt ook de mogelijkheid om per sensor een grafiek weer te geven. Hier zie je je vorderingen in de tijd. Dit kan een indicatie geven hoe lang je nog bezig bent en hoe de omgeving zich heeft gehouden.

GrillEye app

In de instellingen kun je de taal en meeteenheid (Celsius of Fahrenheit) instellen. Verder stel je in of hij een alarm geeft bij het verbreken van de bluetooth verbinding en of een alarm kenbaar wordt gemaakt met trillen of geluid. Hou er rekening mee dat je het volume van je telefoon aanpast. Het alarm doet niet onder voor een behoorlijke brandmelder.

Als laatste heb je de mogelijkheid om de historie te bekijken van recente notificaties.

De verbinding

Hoewel ik pas de tweede poging verbinding kreeg is het geen lastige handeling. Het handmatig verbinden is eenmalig. Voortaan zal de app zelf op zoek gaan naar de GrillEye en hier automatisch mee verbinden.

De leverancier adverteert met 100 meter bereik in open lucht. Omdat ik geen tuin van 100 meter heb en dus meer behoefte heb aan een resultaat door muren en vloeren loop ik een rondje door mijn huis terwijl de meter in de tuin ligt. Ik heb 1 dode plek ontdekt terwijl ik op zolder aan de andere kant van het huis liep. Hier zitten dus meerdere muren en vloeren, een wasmachine en droger, en allerlei andere storende factoren tussen. Verder heb ik overal goed bereik. In ongeveer een half uur tijd heeft de telefoon 2x een melding gegeven dat het bereik is weggevallen. Hij pakte hem overigens direct weer op. Tijdens andere testen heb ik hier geen last van gehad. Al met al ben ik absoluut niet ontevreden, zeker omdat ik in het verleden slechte ervaringen heb opgedaan met de kwaliteit van bluetooth verbindingen.

Voor de volledigheid moet ik melden dat ik een custom ROM op mijn telefoon heb. Dat betekent dat ik niet het standaard door Samsung geleverde besturingssysteem gebruik. Mogelijk dat dit de resultaten wat heeft beïnvloed.

De test

Om te testen of de sensoren accuraat zijn heb ik een pannetje water op het vuur gezet met 2 sensoren er in, zonder de bodem te raken. Toen het water kookte gaven beide een temperatuur van 100 graden aan. Vervolgens heb ik het zelfde gedaan met een bak ijsklontjes. Beiden daalden tot 1 graad. Of dit komt door een beperking van de software of dat er toch nog warme lucht tussen de blokjes door liep kan ik niet uitsluiten. Het belangrijkste is dat beide sensoren de zelfde waarde aan hebben gegeven en in het ene geval exact, en het andere geval op een graad na. Waarbij ik vermoed dat dit niet door een afwijking in de sensoren komt.

Na meerdere uren gebruik geeft de app nog steeds aan dat de meegeleverde batterijen vol zitten. Een exacte levensduur kan ik niet daardoor geven maar een batterij verslinder is het zeker niet. Ook op mijn telefoon zie ik de app niet terugkomen in het lijstje van apps wat het meeste batterij verbruikt heeft. Met name mijn beeldscherm, van het regelmatig bekijken, is een stroomvreter. Tot zo ver lijkt de GrillEye een energiezuinig apparaat.

Waar ik nog niets over kan zeggen is de duurzaamheid maar  uiteraard gaat hij de komende tijd nog veel vaker getest worden en hier zullen we dan ook uitgebreid over schrijven. Recent heb ik de GrillEye bijvoorbeeld met succes gebruikt voor het maken van een heerlijke rosbief.

De conclusie

De GrillEye is in sommige gevallen goedkoper dan vergelijkbare producten en zit in andere gevallen rond de zelfde prijsklasse. Als ik dat afzet tegen de makkelijke en goede werking van het apparaat, de mogelijkheden en de resultaten die ik tot nu toe heb geboekt, ben ik zeer tevreden met een in mijn ogen prima aankoop. Ik kan me nu weer bezig houden met andere belangrijke zaken. Proost!

 

Meten is eten! Mijn nieuwe speelgoed, de GrillEye
Tags:     

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.