Dan doen we het maar zelf
Afgelopen weekend besloten we om een gerecht van Jamie Oliver te maken. Gewoon een ovengerecht klaargemaakt in de keuken. Het hoofd ingrediënt was een gerookte hamschijf. Zodoende toog ik naar de slager. Maar op mijn verzoek werd een beetje verbaasd gereageerd en daarna niet geheel verrassend meer: “Nee, dat hebben we niet.” Ok, dan gaan we het anders doen en met een pond hamlappen loop ik de winkel weer uit.
Omdat de rooksmaak natuurlijk een essentieel onderdeel van het gerecht is besluiten we het zelf koud te roken. Helaas zijn onze voorraden op en gaan we dus op weg om inkopen te doen. Na drie winkels komen we echter enigszins bedrogen uit. Kennelijk hebben ze er in de winter geen belang bij om houtmot op voorraad te hebben. Wij zijn niet voor één gat te vangen en keren in het bezit van een bakje “Spicy Smoking Wood” van het merk “Not just BBQ” terug naar huis.
Thuis aangekomen gaat Mark direct door naar de tuin om de bbq op te stoken. Het smoking wood bestaat uit een mengsel van hout en kruiden. Je kan dit zowel op kolen als op gas gebruiken omdat het in z’n eigen aluminium bakje zit. In ons geval gebruiken we dus de spicy versie. Het bevat beukenhout, paprika, koriander, dennenappels en jeneverbessen. Omdat er maar kort even warmte nodig is heeft Mark het bij 12 briketten gehouden. Als je de verpakking openmaakt ruikt het al heerlijk. Die hout geur…, I love it! Let er wel op dat je alle stukjes plastic van het bakje afhaalt, dat geeft zo’n rare bijsmaak.
Roken in een handomdraai
Zelf haal ik het vlees uit de koelkast om het aan de haak te spiesen. Als alles gereed is hangen we de haak in de bbq op indirect vuur en sluiten het geheel af. Binnen de kortste keren walmt er een flinke hoeveelheid rook uit de schoorsteen. Sorry buren! We hadden er niet over nagedacht dat mensen ook in de winter wel eens ramen open zetten.
Mark loopt af en toe even naar buiten om alles in de gaten te houden. Indien nodig past hij de lucht toevoer nog een beetje aan. Een half uurtje later is het zover. Het vlees komt er heerlijk geurend weer vanaf. Omdat het niet direct boven de kolen hing en er maar een korte rooktijd was kwam het vlees er nog zo goed als rauw af. Hierdoor konden we het vervolgens redelijk volgens het normale recept verwerken.
De onderkant van het aluminium bakje bleek doorgebrand. Als je het op een gas bbq wil gebruiken moet je dat even in de gaten houden. De volgende keer hangen we elke lap aan z’n eigen haak. We konden nu precies aan het vlees zien waar ze tegen elkaar hadden gehangen. Het deed overigens niet veel af aan de smaak en niet veel later zitten we aan een zeer smakelijke maaltijd. Het vlees heeft een hele mooie rooksmaak en prachtige roze randen. Missie geslaagd!
Je kunt hier meer informatie vinden over onder andere rooktechnieken.