Koud roken van kaas, worst en speklappen

Een koud rook experiment

Nadat we de vorige keer geconfronteerd werden met een gebrek aan houtmot vertrokken we om weer eens uitgebreid te gaan shoppen. Lekker rondstruinen tussen mooie producten. Uiteraard weer vertrokken met veel meer dan waar we oorspronkelijk voor kwamen. Maar ook de houtmot lag dit keer in onze kofferbak.

Dit konden we natuurlijk niet onbenut laten, het werd een mooi excuus om weer te gaan roken. Dit keer dus koud gerookt. Vandaag aan de haak: Speklappen, worst en jonge Beemster kaas. Het vlees is afkomstig van ons “koopeenvarken” pakket. De twee worsten zitten hier nog aan elkaar dus dat hangt makkelijk over een haak heen. De volgende keer dat we zelf worsten maken zullen we ze ook per twee aan elkaar laten. Je zou maar zin krijgen in een gerookte worst…

 

Koud roken met een koud rook generator

Om koud te roken maken we gebruik van een koudrook generator. Zie voor deze en andere methodes onze artikelen over koud roken. We hangen het vlees op, doen houtmot in het spiraal, steken het waxinelichtje aan en doen de deur dicht. Even goed de lucht toevoer instellen en lekker laten gaan. We zijn af en toe even naar buiten gelopen om een blik te werpen, maar echt nodig was dat niet. Zonder in te grijpen liep hij lekker door en kwam er gestaag een pufje rook uit de schoorsteen. Koud roken genereert een stuk minder rook dus vanavond zullen de buren ons wel met vijf vingers omhoog begroeten.

Drie en een half uur later was de houtmot opgebrand. We hadden de spiraal bewust voor de helft gevuld anders loopt het wel zo’n 6 – 8 uur door. Van het eten kwam een lekkere rookwalm. Omdat we nog even de deur uit moesten hebben we alles in keukenfolie gewikkeld in de koelkast gelegd.

Het resultaat

Eenmaal weer thuis hebben we de speklappen opgebakken. We hadden ze verder niet meer gemarineerd, om de pure smaak te kunnen proeven. De rooksmaak knalde er echt vanaf. Persoonlijk vond ik ‘m iets te heftig, maar Mark likte z’n vingers erbij af. Volgende keer dus iets korter voor mij of een andere mot gebruiken. ’s Avonds hebben we nog lekker een mini kaasplankje op tafel gezet. Uiteraard voorzien van gerookte kaas! De kaas was ook echt heel goed gelukt. De rooksmaak was mooi subtiel aanwezig en vulde de kaas perfect aan. Zeker voor herhaling vatbaar.

De dag erna hebben we de worsten verorberd. Toen ze van de bbq afkwamen hadden ze een hele sterke rooklucht. Maar toen ik ze uit de koelkast haalde was dat al een stuk minder geworden. Vermoedelijk is de rook door het vel van de worst minder ver doorgedrongen, maar deze theorie moeten we later nog eens testen. De rook was een stuk subtieler aanwezig in vergelijking met de speklappen. Het was een mooie toevoeging op het vlees, we hebben ze dan ook met smaak opgegeten.

In onze andere artikelen kun je meer informatie vinden over roken.

Koud roken van kaas, worst en speklappen
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.