Divers en ogenschijnlijk simpel, spiesjes

Even snel bedenken

Even snel last minute een lekkere maaltijd voor 7 man. Moet kunnen toch? We hadden onder andere nog wat speklappen in de koelkast, een bruikbaar overblijfsel van Koningsdag. Mark stelde voor om verschillende spiesjes te maken en het idee was weer geboren.

Dus toog ik wederom naar de slager. Het lijstje bestond uit gehakt, kipfilet, varkenshaas en varkensfilet. Terwijl ik daar stond was een grillworst enorm naar me aan ’t lonken, dus die heb ik ook maar mee genomen. Bij de supermarkt nog snel wat stokbrood, bockworst voor de kleintjes, satesaus en sla gescoord, en daarmee was de maaltijd weer compleet.

Spiesjes

En toen begon het combineren/marineren. Om te beginnen een spies van gele en rode paprika, ui, varkenshaas, speklap, en grillworst. Heel simpel afgemaakt met wat peper en zout. Toen een paar spiesjes kipsat√© in drie verschillende marinades. Een “rode saus” van de toko, een mengsel van knoflook, ketjap en sambal en een “sparerib marinade sambal”. Het klinkt allemaal vrij pittig maar dat valt uiteindelijk best mee, sterker nog er is eigenlijk geen pit te bekennen.

Van de varkensfilet hebben we stokjes gemaakt met wat groene paprika en de pork rub van het LetzQ BBQ team. En toen hadden we alleen het gehakt nog over. Dat heb ik gekruid met gerookte paprika poeder, knoflook poeder, kerrie, peper, zout en munt. Vervolgens heb ik er een worstje van gekneed en er een stokje door gestoken. En zo hadden we een zeer gevarieerde maaltijd van spiesjes. Voor de kinderen had ik de bockworsten nog op een stokje gestoken, wat ze met veel enthousiasme hebben opgegeten.

Mastertouch

De aanleiding voor deze maaltijd was de zojuist aangeschafte BBQ van vrienden. Het is een Weber Mastertouch GBS geworden en die moesten we natuurlijk inbranden. Op deze alleskunner kun je van kleine simpele tot grote en geavanceerde BBQ resultaten boeken. Gezien de korte voorbereidingstijd hebben we voor simpel maar gevarieerd gekozen. Het voordeel van deze spiesjes is dat je lekker je fantasie kunt laten gaan, je kunt mooi het verschil tussen direct en indirect demonstreren aan een beginner en je hebt veel stokjes zodat hij ook de ruimte heeft om wat te oefenen.

Spiesjes lijken heel makkelijk maar daar schuilt een gevaar in. Dit is bij uitstek een hapje wat doorgaans in drie uitvoeringen wordt geserveerd:

  1. Mooi bruin aan de buitenkant maar rauw van binnen
  2. Gaar van binnen maar verkoold van buiten
  3. Bruin en gaar maar volledig van elke vorm van vocht ontdaan, gortdroog dus

Lopende band

Idealiter worden de eerste 2 varianten nooit geserveerd, de ervaring leert echter anders. Versie 3 is nog enigszins te maskeren met een sloot aan pindasaus. Dan smaakt het vlees nog nergens naar maar heb je in ieder geval, met dank aan Calve, nog een enigszins acceptabele smaak in je mond.

Zoals eerder gezegd is het maken van spiesjes erg leuk omdat je er helemaal op los kan gaan. Wat voor vlees gaat er op? Hoe veel en hoe dik? Wat voor marinade? Groente? Fruit? En ga zo maar door. Het soort vlees is doorgaans bepalend hoe lang je spies op het rooster ligt. Wanneer ondertussen de paprika’s al zwart beginnen te kleuren is de kans groot dat je geneigd bent om de boel te ‘redden’ maar vervolgens serveer je rauwe kip.

Normaal gesproken maak je dunnere stukjes vlees klaar op directe hitte. En een spiesje lijkt dun maar schijn bedriegt. Zeker als er een variatie van lekkers op het stokje is geprikt met verschillende garingstijden. Zorg dus gewoon voor 2 zones, laat een paar stokjes indirect garen met het deksel dicht en maak ze af op directe hitte terwijl je ondertussen het indirecte deel weer bijvult. Zo rollen er continue  kwaliteitsspiesjes van je lopende band in plaats van 1 grote zwarte schaal ineens. Ook hier is een kerntemperatuurmeter van groot belang, zeker met verschillende vleessoorten aan 1 stok. Denk hier bij het samenstellen over na, misschien moet je het ene stuk wat dikker snijden als het andere zodat je toch gelijktijdig uitkomt.

Op de Mastertouch hebben we aan twee kanten briketten in de brikettenhouders gedaan, zo heb je lekker de ruimte om te garen en kun je, zodra je begint met serveren, een redelijk constante stroom van lekkere en sappige spiesjes aanvoeren.

SpiesjesStokjes

De stokjes zijn bijna net zo belangrijk als wat er aan geprikt zit. Bijvoorbeeld met houten prikkers moet je opletten dat de directe hitte het hout niet doorbrandt. Ik heb wel eens een tip gelezen over het weken van de stokjes voor gebruik maar het werkt veel beter om ze gewoon over de rand uit te laten steken wanneer mogelijk of anders boven indirecte hitte te laten hangen. Een ander nadeel is dat ze vaak rond zijn. Bij platte prikkers draait het vlees niet, of in ieder geval minder, mee als je een spiesje omdraait. Platte prikkers zijn vaak van metaal wat sneller warm wordt. Pas dus op met pakken of aangeven.

Hiermee kun je eigenlijk alle kanten op. Denk aan vegetarisch, halal, wild of misschien wel leuk voor een kinderfeestje in plaats van zelf pannenkoeken versieren!

Divers en ogenschijnlijk simpel, spiesjes
Tags:     

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.