Een stapel spare-ribs

Smaakjes spare-ribs

Een beetje variatie op tafel is leuk. Dat kun je doen door verschillende dingen te maken, of door het zelfde op verschillende manieren te maken en daar kiezen wij dit keer voor. Veel ribben met allemaal een andere smaak. Daar moet wel iets lekkers tussen zitten waarmee we kunnen scoren bij onze gasten.

Om te beginnen de vleessoort. Onze eerdere ervaring met Iberico ribben waren bijzonder goed dus die mogen beslist niet ontbreken. Hier halen we een aantal baby-back ribben van het Hollandse varken bij. Deze worden zo genoemd omdat ze uit de lende, tegen de ruggengraat aan, worden gesneden. De strengen zijn mooi bevleesd dus die punten hebben we vast binnen.

De avond voor we de spare-ribs bereiden maak ik ze vast schoon en gaan de vliezen eraf. We maken gebruik van verschillende kruiden rubs om uiteindelijk 6 variaties op tafel te kunnen zetten.

Vorige keer hebben we de Noskos basis rub ook met veel plezier gebruikt dus is het niet meer dan logisch om die, en een variatie daarop te gebruiken. We doen altijd één simpele uitvoering met alleen peper en zout om de smaak van het vlees goed te kunnen proeven. Maar simpel betekent absoluut niet minder lekker. Verder gebruiken we de Easterwood rub van een beheerder van het BBQGenootschap bestaande uit rietsuiker, paprikapoeder, zout, mosterdpoeder, uienpoeder, knoflookpoeder en zwarte peper.

We maken:

  • Iberico met peper en zout,
  • Iberico met Noskos basis rub
  • Baby-back met Noskos basis rub
  • Iberico met Noskos basis rub en extra cayennepeper
  • Iberico met Easterwood rub
  • Baby-back met Easterwood rub en extra cayennepeper

Op deze manier hebben we wat bekende en onbekende smaken en kun je mooi het effect van een andere vleessoort of andere toevoeging proeven. Deze combinaties gaan ingepakt in keukenfolie in de koelkast zodat ze lekker aan elkaar kunnen wennen.

3-2-1 klaar

De volgende dag gaat de BBQ op tijd aan. 3-2-1 klinkt vlot, maar als je dat in uren bij elkaar optelt en de voorbereiding daar aan toevoegt sta je gewoon rond 12:00 al naar gloeiende kolen te turen. De spare-ribs gaan 3 uur indirect op de BBQ en worden daarna ingepakt en met een scheutje appelsap 2 uur teruggelegd. Hierna gaan ze uitgepakt nog een uur er op. Door de Ikea Variera te gebruiken heb je lekker de ruimte op je rooster en kun je veel ribben kwijt.

Vorige keer heb ik de de snake methode gebuikt met ecobrasa kokosbriketten. Toen lag de temperatuur wat aan de lage kant (94-98 graden) omdat ik de snake niet dik genoeg had gemaakt. Nu pak ik Greek Fire briketten. Dit zijn zeskantige staven met een gat door het midden. Ze branden erg lang en geven met name in het begin een lekkere hitte af. Later komt er een laagje as op waardoor die hitte wat getemperd wordt. Met af en toe een tikje er tegenaan komt de gloeiende onderlaag weer tevoorschijn en geven ze meer hitte. Dit is nuttig als je na een sessie op lage temperatuur nog even hitte nodig hebt. Met name het langdurig branden komt vandaag goed van pas.

In plaats van een slimme techniek waardoor je over lange tijd een gelijkmatige verbranding hebt leg ik alles op één hoop met aan brokje hout er op. Het blijkt dat ik hierdoor toch een net te hoge en niet constant temperatuur bereik want ik ben de hele dag bezig met bijsturen. In tegenstelling tot vorige keer zit ik nu wel zo tussen de 102 en 110 graden alleen soms heb ik even kort een uitschieter naar boven als ik iets te lang niet heb opgelet.

De vergelijking

spare-ribs

Zeker met deze uitschieters in temperatuur neem ik de gok niet en laat ik de spare-ribs voor de volle 2 uur ingepakt met appelsap en doe ik de laatste stap niet te lang. Van het laatste uur laat ik ze maar 45 op het rooster waarvan ongeveer 20 minuten ingesmeerd met de Sea Side Smokers BBQ Saus.

Het resultaat is erg smakelijk maar de vorige keer waren ze toch malser. Gelukkig is het vlees niet droog en dat scheelt een boel. Sommige stukjes zijn wél precies zoals het ons de vorige keer gelukt is dus hou ik de temperatuur volgende keer liever weer in de hoge 90 in plaats van fluctuerend rond de 107.

De kruiden rubs doen het erg goed. De cayennepeper is een lekkere aanvulling maar die had nog wat meer aanwezig mogen zijn. Opvallend genoeg worden de ribben met alleen zout, peper en BBQ saus genoemd als één van de lekkerste. Dat zegt toch iets over de smaak die Iberico van zichzelf al heeft. Natuurlijk is experimenteren leuk en lekker maar vergeet niet dat de basis van nature al erg lekker kan zijn.

Een stapel spare-ribs
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.