Hawaiiaanse huli-huli teriyaki kip

Huli-huli

In het zeer toegangkelijk geschreven boek Meathead van Meathead Goldwyn staat niet alleen de wetenschappelijke onderbouwing van echte BBQ kunde. Je krijgt namelijk direct de mogelijkheid om je nieuwe kennis in de praktijk te brengen met talloze lekkere recepten. Sommige (ok, heel veel) recepten springen er uit door de aantrekkelijke foto’s en anderen vallen op een andere manier op.

Bij de Hawaiiaanse huli-huli teriyaki kip staat een leuke foto maar het is toch echt de naam die de aandacht trekt. Waar dit recept zijn oorsprong vindt laat zich raden. Op Hawaii start Ernest Morgado in 1955 een bedrijf rondom zijn succesvolle kip. De kip marineert hij in een eigen versie van de bekende Japanse teriyaki saus.

Deze kip gaat niet per stuk op de BBQ maar er wordt een hoeveelheid tussen twee roosters geklemd. Aan de roosters zitten handvatten zodat alle kippen ineens gedraaid kunnen worden. Omdat het geheel te groot en zwaar is voor één man om te draaien, deden ze dit met zijn tweeën. Draaien in het Hawaiiaans is ‘huli’. Dus als er gedraaid moest worden riep de eerste man ‘huli’, waarop de tweede bevestigend reageerde met ‘huli’. Sindsdien heet dit gerecht de Hawaiiaanse huli-huli teriyaki kip.

Marinade

Het is weer bijna donderdagavond en om de week eten mijn schoonouders mee. Omdat we mijn schoonvader niet elke keer een biefstuk van de haas voor willen schotelen zijn we druk op zoek naar wat origineels, van de BBQ natuurlijk. We hebben nooit heel veel tijd op de donderdag maar de Hawaiiaanse huli-huli teriyaki kip past perfect. Een aantrekkelijke foto, sexy naam, snel klaar te maken en origineel.

De kip moet overigens wel even marineren. Zo’n 3 – 24 uur. De marinade bestaat uit ananas sap, kippenbouillon, soja saus, rijst azijn, bruine suiker, gember, Worcestershire saus, sesam olie, Sriracha saus en knoflook. In plaats van Sriracha, wat een soort chili pasta is, pakken we gewoon een hete chilisaus uit de kast. Overigens spreekt het recept van cups. Een cup is ongeveer 240 ml. In gewicht is dat voor elk ingrediënt anders, maar er zijn voldoende lijstjes op internet te vinden zoals deze. Het recept gaat uit van 2 hele kippen dus stem je hoeveelheid marinade af op de hoeveelheid kip die je hebt.

Het voorbereiden van de marinade is een kwestie van samenvoegen en 10 minuten koken. Mits je natuurlijk de lijst met ingrediënten vooraf goed leest en inkoopt. Helaas gaat het daar even mis dus moest Gerda voor werk snel nog even ananas sap kopen. Gelukkig vinden we mijn mijn schoonmoeder bereid de marinade te maken. In de voorraad hebben we nog enkele kippenpoten en wat kleine drumstickjes. We zijn ruim op tijd zodat de kip nog lekker op smaak kan komen.

Hawaiiaanse huli-huli teriyaki kip

Tegen het eind van de middag kom ik thuis en kan de BBQ aan. Het is van groot belang dat je kip goed gaar is. Het is aan te raden om hier een goede kerntemperatuur meter voor te kopen. Kip is wat dikker en daardoor is de kern vaak nog rose terwijl de buitenkant al zwart is. Door de kip indirect op het rooster te leggen gaar je hem langzaam en op een lagere temperatuur.

Ik leg de kippen neer voor een indirecte bereiding. Omdat ik dikke en dunne stukken heb, moet ik opletten hoe ik alles neerleg. De kleine drumsticks leg ik achter de kippenpoten, verder weg van de hitte. Hierdoor garen ze langzamer en is alles gelijktijdig klaar. Tijdens het garen smeer ik ze af en toe nog even in met de marinade.

Bij een kerntemperatuur van 60 graden, gemeten in de kippenpoten, gaan deze over naar directe hitte. De drumsticks blijven aan de kant liggen. Omdat ze zoveel kleiner zijn zullen die wel klaar zijn en ik wil ze niet te ver doorgaren, anders worden ze droog. Door de poten regelmatig te draaien verbranden ze niet maar door de hoge hitte wordt het huidje wel lekker knapperig. Let wel even op de druipende marinade. Die zorgt voor vlammen en die zorgen weer voor een veel te donker huidje.

Bij de 70 graden kerntemperatuur mogen ze op het bord. Verschillende voedselveiligheidsinstanties adviseren overigens 71 – 72 graden voor de zekerheid, maar bij 70 zit je al goed en ik heb een hekel aan droge kip.

Lekker fris en verrassend! Zo zou ik het eindresultaat omschrijven. En gelukkig hebben we nog wat marinade over daar kunnen we binnenkort vast nog wel wat leuks mee.

Hawaiiaanse huli-huli teriyaki kip

 

Hawaiiaanse huli-huli teriyaki kip
Tags:         

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.