Het zonnetje schijnt! Tijd voor een lekkere bavette.

Bavette en puntpaprika’s is niet genoeg.

Het is lente weer en dat betekend dat we weer heerlijk alles buiten gaan doen. Voor vandaag heb ik op het menu: een bavette en gevulde punt paprika’s. In onze vriezer zijn twee lade’s gevuld met mooie stukken runder en varkensvlees. Deze stukken komen uit enkele biologische pakketten die we online besteld hebben om eens te proberen. Hier zullen we meer over vertellen in een artikel over vlees maar ik kan vast verklappen dat de smaak er niet om liegt. Enkele stukken zijn wel wat klein, wat tegenwoordig helemaal hip is maar niet echt aan Mark besteedt.

Omdat ik ook de bavette wat aan de kleine kant vond toen ik het uit de vriezer haalde heb ik er nog wat lamskoteletjes bij gehaald. Begin van de middag ben ik rustig aan in het zonnetje aan de paprika’s begonnen. Het oorspronkelijke recept heb ik ooit eens van internet geplukt en vervolgens helemaal naar eigen smaak bijgeschaafd. De paprika’s doormidden gesneden en schoongemaakt, het steeltje laat ik eraan zitten voor de looks. De vulling bestaat uit klein gesneden cherrytomaten, een flinke dot creme fraiche, een gesnipperde rode ui, pesto en chilipoeder. De vulling heb ik vervolgens over de vier halve paprika’s verdeeld. Daarover heb ik een lekkere laag geraspte mozzarella gestrooid en het geheel afgemaakt met Italiaanse kruiden.

Uit werk

Toen Mark uit z’n werk kwam hebben we vrij snel de BBQ aangestoken. Het is nog vroeg in het jaar wat betekent dat de zon niet heel lang in de tuin blijft. En zonder zonnetje wordt het toch al snel wat fris. Als de BBQ lekker op temperatuur is kunnen de paprika’s erop. Ze hebben wel even wat tijd nodig. We houden de deur van de BBQ gesloten tot de kaas goed gesmolten is. Als de kaas bijna zover is kan ook het vlees erop.

Zowel de bavette als de lamskoteletten worden korte tijd op directe hitte bereidt. Als je gebruik maakt van een thermometer kun je uitgaan van 54 graden voor de bavette en 62 graden voor een mooi rosé lamskoteletje (meer info? klik!). Omdat de bavette niet heel dik was is het lastig om de thermometer op de juiste plek te krijgen. Als je hem te ver door steekt meet je de onderkant van het vlees wat uiteraard heter is dan de kern. Hierdoor kun je vol zelfvertrouwen het vlees opdienen om er vervolgens achter te komen dat het nog rauw is. Andersom kun je hem natuurlijk ook niet diep genoeg steken wat nog veel grotere gevolgen heeft. Rauw vlees kan nog even terug de BBQ op, overdone betekent het grote ronde archief. Mark heeft zich daarom in het begin laten leiden door de thermometer maar uiteindelijk op gevoel een prima resultaat geleverd.

Snijden, eten

bavette lamskoteletten en puntpaprikasOverigens is bavette een deel uit de flank van een rund. Dit deel is wat minder bekend maar uitstekend geschikt om
als steak op te dienen. Let wel even op met het snijden. De bavette bestaat namelijk uit vrij grove draden en als je deze niet haaks op de draad snijdt is het een taaie hap. Snijtechniek is weer een vak apart waar we uiteraard een stukje over zullen schrijven.

Tegen de tijd dat onze maaltijd gereed is, is de zon alweer verdwenen. Maar ook binnen smaakt hij uitstekend!

Het zonnetje schijnt! Tijd voor een lekkere bavette.
Tags:                 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.